30.05.2024

Кошлуков се извини за калпавите предизборни дебати по националната телевизия

Генералният директор на БНТ се надява следващият парламент да поправи поправката в Изборния кодекс, за да не уврежда кампанията психическото здраве на зрителите

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков се извини на зрителите и водещите на предизборните студиа по националната телевизия в специален пост във фейсбук.

Обясненията му са заради критиките на зрителите, че се дава ефирно време за предизборен дебат, който е на изключително ниско ниво, а някои от участниците използват телевизията за разпространение на конспиративни теории и неверни твърдения.

Кошлуков напомня, че според последните изменения в Изборния кодекс БНТ е длъжна да предостави еднакво време на всички партии. А редът на участията се определя с жребий от Централната избирателна комисия.

„Така че работим с материала на клиента този месец. Каквито участници ни пратят централите, такива трябва да показваме.“, отбелязва Кошлуков. 

Генералният директор благодари на колегите си за търпението и се надява, че следващият парламент ще промени „тази недомислена поправка“, защото „предизборната кампания в медиите не бива да уврежда психичното здраве на нацията“. 

Може би трябва отново да припомним, че според последните промени в Изборния кодекс, в БНТ сме длъжни да предоставим еднакво време на всички партии. Това е член 189-ти, алинея трета в закона. А редът на участията се определя с жребий от ЦИК. Така че работим с материали на клиента този месец. Каквито участници ни пратят централите, такива трябва да показваме. Или както обича да казва Остап Ибрахимович в подобни ситуации, тук определено не е Рио де Жанейро. Благодаря на колегите за търпението им, искрено се надявам, че в следващото народно събрание ще ни чуят вече и ще променят тази недомислена поправка. Предизборната кампания в медиите не бива да уврежда психичното здраве на нацията. Извинявам се на засегнатите ни зрители, на Бойко Василев и Добрина Чешмеджиева специално.

Print Friendly, PDF & Email