19.04.2024

Костадин Костадинов номиниран за кмет от БСП за Варна

Бившият директор на историческия музей в Добрич – бившият патриот и национален възрожденец Костадин Костадинов е личната номинация на градския лидер на БСП-Варна, Борислав Гуцанов за кмет на морската столица. Кандидатурата може да доведе до поредно разцепление в местната стуктура.
Действащият председател на БСП-Варна Борислав Гуцанов е предложил да бъде подкрепен лидерът на националистическата партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, вместо да се издига собствена кандидатура. Гуцанов е докладвал, че всички други личности, номинирани за позицията, са направили самоотвод.
Мотивът му за подкрепа на чужд партиен лидер за кандидат-кмет на Варна е бил „създаването на общ фронт срещу ГЕРБ чрез обединяване на всички леви и патриотично настроени хора“, съобщава „Труд“.
Условието за подкрепата е било Костадин Костадинов да се яви на изборите като независим канидат, а не на „Възраждане“. Той е потвърдил пред вестника, че приема тази формулировка и подкрепата на БСП, защото иска „Варна да се управлява от компетентни и можещи хора и да стане отново красив, чист и работещ град“.
Според информация на „Епицентър“ обаче предложението на Борислав Гуцанов е посрещнато с „възмущение и подигравки“ сред присъстващите на партийния пленум, а крайното решение за номинацията е оставено в ръцете на централното ръководство на БСП.
Самият Гуцанов е в открит конфликт с екипа на Корнелия Нинова, която преди месец обяви, че е свалила доверието си от него като лидер на варненските социалисти и направи неуспешен опит да наложи на негово място Христо Боев.
Костадин Костадинов е общински съветник в действащия мандат на ОбС-Варна. Той е член на ръководството на ВМРО-БНД до 2013 г., като беше кандидат на „Атака“ за кмет на Варна през 2015 г.
Партия „Възраждане“ същестува от 2014 г., на парламентарните избори през 2017 г. получи 1,11% и се класира за финансиране от държавна субсидия. На Евроизбори 2019 формацията на Костадинов получи малко над 20 000 гласа (1,04%).
През последните години партията участваше в серия протести срещу учебните програми по история, Истанбулската конвенция и др. Защитава позиция срещу санкциите на ЕС към руски граждани и компании.
През декември 2018 г. статия на Костадин Костадинов се появи в официалния Facebook-профил на Руското посолство, като предизвика критична реакция от страна на МВнР заради препечатването на обидни квалификации срещу български граждани.
В нея Костадинов нарича „олигофрени и малоумници“ група демонстранти в София, които протестираха срещу ареста на 24 украински моряци при сблъсъка край Керченския пролив между Черно и Азовско море. В крайна сметка Руското посолство се разграничи от коментара на Костадинов, като посочи, че той не е тяхна официална позиция и че „авторът има право да изразява своето мнение, без да бъдем напълно съгласни с него“.

Print Friendly, PDF & Email