29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Костадинов заплаши с атака на парламента и сградата на Министерски съвет

Ако утре аз извикам 1000 от хората, които са гласували за мен и им кажа елате да влезете незаконно в парламента и да поблъскате полицаи, не е ли правилно главния прокурор да ми поиска имунитета, попита в НС Христо Петров от ПП
„Възраждане“ ще даде 10-14 дни на управляващите за решение за зеления сертификат на разговорите при премиера и заплаши, че ако той не отпадне, негови симпатизанти ще нахлуят в Народното събрание и Министерски съвет. Това обяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов във видео във Фейсбук за предстоящите действия след протеста срещу зеления сертификат, при който симпатизанти на партията му се опитаха на два пъти да проникнат в Народното събрание.
„Министър-председателят Кирил Петков заяви, че в петък, когато му изтече карантината – странно, че моята изтича в неделя, неговата – в петък, ще покани представители на протестиращите, сиреч на „Възраждане“ да започнат разговори. Оттам насетне на тези разговори ние ще дадем 10, 12, 14 дена срок, в който да се създаде работна група и тя да излезе с решение“, допълни Костадинов.
По думите му няма нужда от голямо мъдруване. „В рамките на 10-14 дни да се излезе с окончателно решение, което да бъде за премахването на зеления сертификат или за запазването му, естествено ние смятаме, че решението ще трябва да бъде в полза на премахване на зеления сертификат“, каза Костадинов. Той коментира, че в ситуацията около председателя на Народното събрание Никола Минчев, който е с COVID-19, се е видяло, че зеленият сертификат не пази.
„Истинската причина да има зелен сертификат е, че той принуждава хората да се ваксинират“, заяви Костадин Костадинов. По думите му, това е предпоследната крачка преди въвеждането на задължителната ваксинация.
Председателят на „Възраждане“ коментира, че следващото нещо, което ще искат да направят управляващите заради поетия общностен ангажимент, е да въведат задължителна ваксинация, не само за възрастни, но и за деца, и оттам насетне бустери през няколко месеца.
„Ние ще настояваме зеленият сертификат да бъде премахнат и, ако някой си мисли, че ще се откажем от тази наша борба, значи не познава нито мен, нито „Възраждане“. Ако управляващите откажат да се съобразят, ще има нов протест. На следващия протест, аз ви гарантирам, ще влезем не само в НС, но и в МС, ако се наложи, допълни Костадинов.
Ако утре аз реша и извикам 500 или 1000 от хората, които са гласували за мен и им кажа елате да влезете незаконно в парламента, елате да поблъскате полицаи. Ще ви платя автобусите и може и да ви дам по 40 лева. Не е ли правилно г-н главния прокурор да ми поиска моя депутатски имунитет, да бъда съден и да ме вкарат към затвора? Дали в закона пише, че той важи само за мен или и за шепа нещастни фашисти?
Това заяви Христо Петров – Ицо Хазарта, депутат от ПГ на „Продължаваме промяната“ във връзка с протеста от сряда.
Той бе провокиран от декларация на „Възраждане“, която бе прочетена от парламентарната трибуна във връзка с вчерашният протест срещу зелените сертификати, организиран от партията. Цончо Ганев призова управляващите да не винят тях за събитията на протеста, а да поемат отговорност и да премахнат зеления сертификат.
Изказването му пък бе в отговор на предходна декларация на “Продължаваме промяната” от сутринта, че вчерашният протест е бил “безрасъдна хулиганска проява”. „Позволихте си цинизъм да ни казвате, че ако не се ваксинираме, ще умират хора“, възропта от трибуната Цончо Ганев. „Отговорността за това, което се случи вчера, отговорността за това, което най-вероятно ще продължи да се случва по тази тема, е изцяло на вашите плещи, както и на вашите коалиционни партньори“, допълни депутатът.
„Ще направим една правна справка дали може да предприемем подобни действия и да сезираме компетентните органи“, заяви от своя страна председателстващия заседанието Кристиян Вигенин по питането на Ицо Хазарта. Именно той бе единственият от ръководството на НС, който беше в сградата на парламента когато част от протестиращите влязоха за разговори с политиците.
„Ставаме свидетели на зрелищен провал на воденето на председателстващия. Не може всеки да говори каквото си иска. Изпускате залата. Да ви подарим ли един правилник да си го четете вкъщи?“, обърна се депутатът Ангел Георгиев от “Възраждане” към Вигенин.
Наложи се от трибуната да се изчете текст от правилника, според който депутатите трябва да зачитат колегите си и сградата на Народното събрание.

Print Friendly, PDF & Email