22.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Коронавирусът все по-често удря стомашно-чревният тракт

3d rendered illustration - painful stomach


Все по-често коронавирусът удря стомашно-чревният тракт. Това става ясно от анализ на случаи на вируса, съобщи Хадижат Омарова, ръководител на отдела за клинични изследвания на Централния изследователски институт по епидемиология в Русия.
„Според резултатите от проучванията в 15% от случаите разпространението на вируса в тялото причинява сериозни стомашно-чревни симптоми, като най-честите от тях са гадене, повръщане, диария и загуба на апетит“, каза специалистът. В същото време, обаче, всеки десети пациент може изобщо да няма други прояви на болестта.
Лекарят обясни, че честото стомашно неразположение се дължи на мутациите на вируса, и учените смятат, че стомашно-чревният тракт, заедно с дихателните органи, може да служи като „входна врата“ на коронавируса.
„Солната киселина в стомаха унищожава бактериите и вирусите, които поглъщаме с храната, и ни предпазва от по-нататъшното им проникване в организма. Нормалната киселинност на стомаха е рН 0,8-1,5. За сравнение рН на лимон е 5,0. Това означава, че съдържанието на стомаха е много по-кисело от лимоновия сок.
През деня здравият стомах произвежда 2,5 литра концентрирана солна киселина. Киселинността на стомаха може да намалее само с развитието на възпалителни процеси в стомаха или стресови ситуации „, заключи Омарова.

Print Friendly, PDF & Email