29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Кораб с торове заседна край Камен бряг


Окръжния следствен отдел в Добрич разследва инцидента, като целта е да се установи има ли данни за извършено престъпление против транспорта
Кораб аварира в скалите край българските брегове на Черно море.
Под ръководството на Районната прокуратура в Добрич се изясняват причините за инцидента с товарен кораб, който вчера сутринта заседна край бреговете на местността „Яйлата“ до каварненското село Камен бряг, съобщава пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна, цитирани от БТА.
Корабът плава под панамски флаг и превозва торове.

При инцидента няма пострадали членове на екипажа му. Няма и разлив на гориво или други вещества във връзка с инцидента, посочват от Апелативната прокуратура.
На място следовател извършва оглед.
Разследването е възложено на Окръжния следствен отдел, като целта е да се установи има ли данни за извършено престъпление против транспорта, допълват от държавното обвинение.
За изтеглянетго на заседналия кораб край Камен бряг няма да се предприемат никакви действия, докато не се установи какво е фактическото състояние на корпуса. Това каза шефът на „Аварийно-спасителна дейност” към Морска администрация Румен Николов, цитиран от Радио Варна. Целта е да се избегне опасността от сериозно нарушаване на обшивката на плавателния съд и евентуален разлив. Засега няма данни за такъв.
На борда на заседналия кораб край Камен бряг, който превозва торове на гранули, има 20 тона гориво. Очаква се водолазна група да направи оглед на корпуса преди да се пристъпи към изтеглянето му. Според Николов основната причина за възникналия инцидент е човешка грешка. Корабът е на турски корабособственик.

Print Friendly, PDF & Email