22.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Корабът „Vera Su“ е здраво заседнал, опитът за изтеглянето му бе неуспешен


Поради възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море, със заповед на министъра на околната среда, разтоварването на плавателния съд бе спряно
Корабът „Vera Su“ е здраво заседнал на скалите и опитът за изтеглянето му бе неуспешен. Това заяви вчера директорът на „Морска администрация“ капитан Живко Петров на брифинг пред медиите за акцията по изтеглянето на заседналия край Камен бряг плавателен съд.
„Корабът е много здраво заседнал върху скалите, ние направихме опит да го дръпнем, за съжаление неуспешен“, каза Петров.
„Ние нямаме технически средства да извършим облекчаване – кранът е много голям, вятърът го духа и го сваля върху скалите. Кранът е 22 м, всъщност няма какво да го задържи. Успяхме снощи малко да разтоварим, но този кран не е за пристанищно разтоварване““, обясни Петров.
Министърът на околната среда и водите Асен Личев издаде принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по претоварване на насипен товар – урея от заседналия във водите на Черно море кораб „Vera Su“ поради възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море, съобщиха от МОСВ.
От служители на РИОСВ бе констатирано, че при претоварване на товара от кораб „Vera Su“ чрез воден кран на малки плавателни съдове, при пренасяне на загребения карбамид към плавателния съд част от товара попада в морето. Разсипването на товара в акваторията на Черно море се наблюдава при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд.
Приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от МОСВ. На среща с институциите, отговорни за провеждането на aварийно-спасителните действия, проведена късно вчера в БД „Черноморски район“, е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един тон всеки.
Пакетираният товар да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки за безопасност за морската околна среда бе препоръчано тогава. Предложеният метод от Морска администрация, който МОСВ одобри, е разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния) и последващото им пренасяне с кран до баржата. На срещата е обърнато специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване. На практика са приложени коренно различни действия от одобрените.
Дейността по претоварване е преустановена до осигуряване и въвеждане в действие на екологосъобразна технология, при която не се извършва разсипване на товара и замърсяване на водите.
Междувременно започна изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб. Два катера от Варненското пристанище се опитват да издърпат кораба на заден ход, съобщи БНТ вчера по обед.
Транспортният министър пътуваше към мястото вчера, за да огледа ситуацията. Към 16 ч. вчера той още не бе дал разпорежданията си. В същото време метеорологичните условия в района се влошиха, което допълнително затруднява акцията по изтеглянето на плавателния съд.

Print Friendly, PDF & Email