06.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Компенсират разходите за ток на бизнеса на стойност над 200 лв. за мегават за май и юни

Оставаме в готовност за протест, но исканията на работодателите за цената на електроенергията и природния газ ги смятаме за изпълнени, заяви Васил Велев, председател на АИКБ
„Разговорът с работодателите и профсъюзите беше много констуктивен и се обединихме около компенсации за май и юни – ток над 200 лв. за мегаватчас да бъде компенсиран от държавата“. Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за тези месеци, каза на брифинг вчера премиерът Кирил Петков.
„Договорихме се още, че цените за май месец на природния газ, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата. Обсъдихме и успехите на правителството с договаряне на природен газ дългосрочно. Факт е, че азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога се завършва гръцката връзка“, допълни той.
По думите заедно с профсъюзите ще работят по законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации.
„Подът на компенсациите досега беше 185,59 лв. Сега се повишава на 200 лв.80% от ръста над 200 лв. без таван се изплаща директно като компенсация за бизнеса“, уточни министърът на енергетиката Александър Николов.
Министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На нея се обсъдиха схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката, съобщиха от Министерски съвет.
Правителството предлага следните мерки:

 1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия – 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.
 2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.
 3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения – автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия – законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ – изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.
  „Оставаме в готовност за протест. Исканията на работодателите за цената на електроенергията и природния газ ги смятаме за изпълнени. Затова един мащабен протест за цена на газ и ел. енергия не би бил основателен“. Това каза Васил Велев, председател на АИКБ, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали ще се състои националният протест на 18 май срещу високите цени на горивата.
  „Относно протестът на 18 май има още една браншова среща утре (днес бел. ред.). Много е важно диалогът между синдикати, работодатели и правителство да се води с национално представителните организации на бизнеса и работниците. Ще пресечем всякакви опити да бъдат подменяни националните организации със случайни хора, които представляват себе си. Няма да приемем всяка критика към кабинета да се обяснява с Кремъл“, заяви Велев.
  „Тристранният диалог има шансове да се възстанови в европейски стандарт, който България беше постигнала“, каза още той.
  „Този протест беше предизвикан от няколкомесечните усилия да постигнем диалог с правителството и заедно с държавните институции да намерим трайно и устойчиво решение за успокояване цените на електрическата енергия и природния газ“, добави председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.
  „Днес имахме конструктивен диалог с представителите на правителството и бяха анонсиране предложения за компенсации през месец май. Категорично настояваме да има механизъм за сключване на дългосрочни договори на достъпни цени“, подчерта Митрев.
  Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ е поставил въпроса за подкрепа на предприятията от градския транспорт, но отговорът на вицепремиера Асен Василев не е бил обнадеждаващ.
  „Не получихме никакви обнадеждаващи отговори освен, че правителството ще увеличи своя дял при субсидираните групи, които пътуват, като пенсионери и ученици, но това е малко“, каза той.
  „Моята скромна прогноза е, че протестът ще се състои. Хората, които преди това говореха колко добре е да се протестира, сега ни обясняват колко е лошо. Лицемерието трябва да има някакви граници“, подчерта Манолов.
  КНСБ ще остане в протестна готовност, ако всички тези мерки не се отразят върху стоките и услугите, които потребяват българските граждани. КНСБ ще настоява за спешно увеличаване на доходите и на минималната работна заплата. Утре на оперативната среща КНСБ ще произнесе своята окончателна дума за участие или неучастие на протеста.
Print Friendly, PDF & Email