25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Коледните елхи от домове и служби са любима храна и играчка на животни и птици в зоопарка в Добрич

Обитателите на Центъра за защита на природата и животните са 485
Обитателите на зоопарка в Добрич си играят с предоставените от граждани, организации, фирми, служби и др. коледни елхи или си похапват сладко игличките им, каза директорът на Центъра за защита на природата и животните Християн Христов.”Традицията продължава и тази година, при нас вече има доставени около 15-20 елхи. Традиционно носят в зоопарка коледните дръвчета от детски градини, противопожарната служба, кукления театър и др.”, добави той. Елхичките са любима храна на кенгурата, различните видове елени, конете на Пржевалски, понитата, муфлоните, ламите, общо всички тревопасни животни, добавя Христов. „Те се използват не само за храна, елхата и е така нар. средово обогатяване, което е много важно за психичното и физическото здраве на животните. Когато са затворени, за тях е добре дошло всяко разнонобразие и елхичките са такъв нов елемент. Слагаме и при птиците, които си играят в клончетата им”, обяснява Христов.
В зоопарка има доста новородени животни. „Започнахме да получаваме яйца от новите щрауси „Ему”, които са излюпени в зоопарка преди две години. Те снасят за първи път. До момента има 6 яйца. Ще се опитаме да ги сложим в инкубатор всички наведнъж, дотогава ги събираме и ги държим на хладно в правилната позиция”, обяснява Христов.”Въпреки топлото време, мечките Берна и Костадин спят зимния си сън по дупките. Имаме камери, с които наблюдаваме дали има активност, но такава не отчитаме”, казва още директорът.
„Зоопаркът получи африкански бодливи свинчета, които са екзотични и интересни животни. В Добрич не сме ги виждали досега наживо. Предстои да направим още преговори с други зоопаркове за размяна на животни”, обяснява Христов. „С храната и отоплението, въпреки високите им цени, се справаме някак. С храната имаме сигурност, благодарение на нашите дарители, за което им благодаря. С отоплението и осветлението се справяме, защото купуваме различни нови уреди, които са енергоспестяващи, направихме уплътнения на някои от сградите с пяна по прозорците, запълнихме дупки по покриви и т.н.”, добавя той.
През м.г. в зоопарка е имало над 40 000 посетители. Това се определя като задоволителен резултат предвид факта, че преди 4-5 години посещенията са били три пъти по-малко. „Апелът ни към големи и малки е да посещават зоопарка през всеки един сезон, защото той е различен през различните годишни времена. Освен това гарантира природа в рамките на града”, заяви Христов. Той каза още, че разчитат и на евросредва по проекти. „Ние почти постоянно работим по малки проекти – за подобрение на ограждения, за нови животни, те имат нужда от определени условия”, добави той. ДТ

Print Friendly, PDF & Email