31.05.2024

Коледната украса и настроение превземат Добрич
Кметът на Добрич Йордан Йорданов запали светлините на коледната елха на Добрич в навечерието на коледните и новогодишни празници и така даде начало на богатия празничен календар в града през декември. Живото коледно дръвче заблестя с множество лампички, гирлянди и играчки. Част от коледната украса са и триизмерната шейна, предвождана от елен, еленчета, както и снежен човек.. На площада пристигна и Дядо Коледа, който не пропусна да поздрави всички, които са избрали да го посрещнат и да се снимат с него. Всяко дете получи като подарък книжка, осигурена от общината. Имаше и празнични фоейрверки
Отворенн е и традиционният коледен базар в центъра, който създава празнична атмосфера. Коледни подаръци, сувенири, гирлянди, ръчно изработени празнични артикули са само част от базара. На него естествено се предлага и вино, безалкохолни напитки, скара, бира, вкусни деликатеси. По традиция, потребителите на социални услуги в Добрич подредиха в изложба ръчно изработени от тях сувенири. Те са експонирана във фоайето на общината до 23 декември..
Сръчните ръчички на децата от детските ясли и градини с подкрепата на техните учители и възпитатели създадоха празнична украса за Коледа и Нова година на площад „Свобода“.. В коледната премяна участват и по – големи ученици от добричките училища, които също допринасят за коледния дух.
Крайният срок за предаване на детски творения в конкурас за коледна картичка, организиран от общината за поредна година, е днес. В него могат да участват ученици от първи до четвърти клас от училищата в Добрич. Всеки, който желае да участва ще има възможността да твори на коледна тематика. Картичките трябва да бъдат двойни, формат – бизнес клас, размер – 210 х 105 мм, рисувани или изработени с материали и техники по избор. На гърба (не вътре) на всяка трябва да се изпишат трите имена, клас, училище на участника и телефон за връзка с класен ръководител. Представените за конкурса картички ще бъдат оценени от комисия по критериите – съответствие с размерите и формата на заявените от организаторите условия, естетика, стил, оригиналност и самостоятелно изпълнение (без помощ от родител/учител). За най- добре представилите се творци са осигурени атрактивни награди. Резултатите ще бъдат обявени 9 декември. Картичките ще бъдат изпращани до партньорски градове, дипломатическия корпус в България, фирми и организации в Добрич, страната и чужбина.

В Тервел обявиха конкурс за коледна украса
Коледната елха в Тервел светна на 6 декември. Още няколко събития включва празничният календар на добруджанския град до края на декември. На 15 декември от 18 часа в читалището ще се състои концерт на школите от Центъра за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц“, наречен „В нощта преди Коледа“. На следващия ден от 16.30 часа в Историческия музей ще отвори врати работилница за изработка на картички с коледни послания.„Коледна приказка в община Тервел“ е името на конкурса за най-красива външна украса, обявен от общинската администрация.В него могат да участват граждани, фирми и институции, като условието е украсените с коледни елементи обекти да са на територията на общината и да са видими за повече хора. От общината подчертават, че целта е град Тервел и населените места да станат по-празнични и красиви и да радват местните хора и тези, които се връщат по родните си домове за празниците.Коледната украса може да бъде поставена на витрини и външни пространства на търговски обекти, по сгради, балкони, дворовете и междублокови пространства на жилищни обекти, както и на бизнес сгради, офиси, училища, детски градини, клубове, читалища, кметства и др.

Фермерско изложение ще овкуси запалването на коледната елха в Каварна
Фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“ ще гостува на град Каварна на 9 декември-петък, от 13 до 18 часа. Малки регионални производители и занаятчии ще представят своята продукция от мед и пчелни продукти, млечни и месни деликатеси, плодови и класически вина, богато разнообразие от подаръчни предложения и украси за предстоящите празници. И разбира се, ще споделят с каварненци радостта от тържественото запалване на светлините на коледното дърво. Изложението се реализира с  партньорството на община Каварна.
В общинския детски комплекс ще бъде подредена коледна изложба от 13 декември.От 20 до 22 декември в читалище „Съгласие” са предвидени индивидуални срещи на Дядо Коледа с малчуганите, за което обаче родители или учители трябва да направят заявка. Изложба живопис,
дебют на художника Калоян Жеков от Каварна, ще бъде открита в Художествената галерия на 15 декември.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email