29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Кой е вероятният бъдещ канцлер на Германия


Олаф Шолц успя да изведе Социалдемократите от дългогодишната им криза, дали ще поеме управлението на държавата зависи от предстоящите коалиционни преговори
С възторжени викове и ръкопляскания – така бе посрещнат в неделя вечерта основният кандидат на ГСДП Олаф Шолц на трибуната на партийната централа в Берлин.
На него му се удаде нещо, което доскоро се смяташе за невъзможно, а именно да изведе Социалдемократическата партия от дългогодишната ѝ криза и да постигне значително по-добри резултати от тези на предишните парламентарни избори през 2017, пише Deutsche Welle.
През пролетта на 2021 партията все още събираше едва 15% електорална подкрепа. Но след това неочаквано започна стръмният ѝ възход. С това пътят към канцлерския пост обаче все още не е изминат. Кой ще управлява Германия ще се реши след коалиционните преговори през следващите седмици и месеци. Защото са възможни различни коалиции. Социалдемократите обаче ще водят тези преговори с високо вдигната глава и със самочувствието, че са постигнали много добър резултат.
По време на предизборната кампания ГСДП заложи изцяло на Олаф Шолц – неговото лице беше по всички плакати, той произнасяше речите по всички предизборни митинги, той участваше в политическите дебати. Цялата кампания на партията беше ориентирана единствено и само към личността на 63-годишния ѝ основен кандидат. „Той е човек на действието, който си разбира работата и я умее“ – това беше посланието, с което социалдемократите представяха Олаф Шолц като държавник с богат управленчески опит и като естествен наследник на Ангела Меркел. От 2018 година Шолц е финансов министър в кабинета на Меркел, както и вицеканцлер на управляващата широка коалиция от ХДС/ХСС и ГСДП.
През 2019 Шолц искаше да стане председател на ГСДП, но на вътрешнопартийното допитване той остана втори. Двойката Саския Ескен и Норберт-Валтер Борянс победиха с обещанието да водят по-ляв политически курс от предишния. Олаф Шолц винаги е бил причисляван по-скоро към консервативното крило на ГСДП. Толкова по-изненадващо беше, че през август 2020 партията номинира като свой кандидат-канцлер именно Шолц, когото преди това не пожела да избере за свой председател.
Начинът, по който Шолц прие поражението си в избора за партиен лидер е показателен за маниера му да се справя с кризи. Неговият принцип: изправяш се отново и продължаваш, без нито за миг да се съмняваш в себе си. Шолц е надарен с непоклатимо самочувствие, изградено в годините на десетилетната му политическа кариера, преживяла не един и два труса. Нищо обаче не е успявало да го отклони от неговия път.
Качествата му на трезвомислещ и прагматичен човек му помогнаха и в кризата около пандемията. А той беше и човекът, който разпределяше милиардните помощи. Шолц успя да се възползва и от този факт, за да се изяви в положителна светлина.
Външнополитически Шолц е гарант за последователност. Казва, че под негово ръководство Германия ще се ангажира за „една силна и суверенна Европа“, която „говори с единен глас“, „защото иначе бихме се обезличили“. Шолц твърдо отстоява принципа за активно сътрудничество със САЩ и НАТО.
Прагматизмът на Шолц очевидно се хареса на гражданите. В несигурни времена това качество явно се цени повече от личния чар. А Шолц е лишен от харизматичност. Да демонстрира вълнения и емоции – това е нещо, което Шолц просто не може. Даже в моменти на най-голяма радост той остава външно невъзмутим.
Досега Шолц е бил генерален секретар на ГСДП, министър на труда, сенатор по вътрешните работи и главен кмет на Хамбург, а през 2018 стана финансов министър и вицеканцлер. Като евентуален канцлер той би желал да управлява заедно със Зелените и Свободните демократи. Но дали това негово желание ще се сбъдне? Предстои да разберем.

Print Friendly, PDF & Email