22.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Кои са новите министри в кабинета

Валери Белчев

Валери Белчев беше във фонда на фондовете във второто правителство на ГЕРБ, но беше освободен.
Той е професионалист с международен профил с 15-годишен опит във финансовия сектор. Придобива своята експертиза в редица водещи търговски банки, включително „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale), в периода от 2000 до 2006 г. През 2007 г. се фокусира върху бизнеса с предоставяне на финансови услуги. Той основава стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild&Cie) и действа в качеството на негов изключителен партньор в България до 2013 г.
През 2009 г. е бил нещатен сътрудник на Комисията по икономическа политика в Народното събрание. През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, където като началник на отдел „Бизнес развитие“ успешно разработва и прилага редица финансови продукти, адресирани към частния сектор, с цел насърчаване на икономическото развитие на страната.
Валери Белчев притежава магистърска степен по публична администрация от Harvard University, която надгражда магистърската му степен финансови и банкови техники от Université Paris 2 Panthéon-Assas и магистърската му степен по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство, София. Владее свободно английски, френски, руски и италиански език.

Христо Алексиев

Роден е на 19 септември 1980 г. През 2004 г. завършва политология в Пловдивския университет, а след това магистратура по „Международни икономически отношения“ в УНСС (2008). От 2002 до 2005 г. ръководи проекти, свързани с местното самоуправление и координира информационния център ЕВРОДЕСК.
Между 2005 и 2007 г. е експерт в кабинета на министъра на транспорта. В периода 2007 – 2010 г. работи последователно като заместник-генерален директор и съветник на Управителния съвет на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“.
От 27 януари до 4 май 2017 г. е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първото служебно правителство на президента Румен Радев. През юли тази година пък лидерът на ИТН Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя проектокабинет, който не се състоя.
До момента Алексиев заема висш мениджърски пост в Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Женен е и има две деца.

Даниела Везиева

Даниела Везиева е родена в гр. Русе. Завършила е финанси и кредит в Стопанска академия „Д.А.Ценов“ – Свищов, с допълнителна квалификация „Контрол в публичния сектор“.
Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003год.
От 2007год. до 2014г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди да заеме длъжността на заместник-министър на икономиката е работила като началник отдел „Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване“ в Регионален инспекторат по образование в Русе.
Владее руски и английски език.

Print Friendly, PDF & Email