01.10.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ковчегът с тялото на Елизабет II пристигна в Лондон, излагат го за поклонение в британския парламент

Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора пристигна в Бъкингамския дворец от Шотландия. Вчера бе изложен за поклонение.
Ковчегът бе транспортиран от Шотланидия със самолет на кралските военно въздушни сили, с дъщерята на кралицата принцеса Ан на борда, до базата „Нортхолт“, а оттам превозен до Бъкингамския дворец. Там бе посрещнат от крал Чарлз Трети, кралицата консорт Камила, и внуците на Елизабет Втора принцовете Уилям и Хари с техните съпруги Кейт и Меган.
Въпреки дъжда хиляди хора се събраха по трасето на кортежа към двореца и пред самия дворец. Днес след обед ковчегът с тържествена процесия ще пристигне в парламента и ще бъде изложен за поклонение в залата Уестминстър.
Погребението на кралицата е на 19 септември в Уестминстърското абатство.
Преди да се завърне в Лондон от Шотландия крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила посетиха Северна Ирландия. Освен получаването на протоколните церемониални съболезнования, кралят се срещна с политически и религиозни лидери – както юнионисти, така и републиканци.
В провинцията цари напрежение по Протокола за Северна Ирландия – част от сделката за Брекзит, която урежда търговията така, че да не възникне твърда граница на остров Ирландия. Юнионистите обаче са недоволни от митническата граница за стоките в Ирландско море и отказват да участват в подялбата на властта.
Чарлз Трети се запозна с позициите и на двете страни и обеща да положи грижи за благосъстоянието на всички хора в Северна Ирландия.

Print Friendly, PDF & Email