24.09.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

КНСБ започна протести за защита на доходите и работните места инфлацията и кризата

Ръководството на КНСБ започна протестната кампания под наслов „Да защитим доходите от инфлацията и работните места от кризата“.
Синдикалисти и лидерите на основни федерации спряха движението по столичния булевард „Дондуков“ пред сградата на правителството вчера.
Президентът на КНСБ и синдикалисти внесоха меморандум с исканията си в Министерския съвет, където се провежда разговор със служебния премиер Гълъб Донев.
Въпреки направената актуализация на бюджета от юли се оказва, че единствено в промишлеността има ръст от половин процент на годишна база на заплатите. Тези в услугите изостават, но най-тежко е състоянието в бюджета.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви:
„Първото искане – 140 млн. лв. в Бюджет 2022 да бъдат допълнени, за да може хората, на които плаща властта, да получат компенсиране на доходите, поне колкото инфлация. Всички останали сектори в частния сектор, нашите федерации, синдикати и съюзи в рамките на тази кампания поетапно започват да формулират искания заедно с колегите ни от „Подкрепа“ през октомври месец, така че да постигнем това увеличение – поне 20 процента в частния сектор, там където го няма. Бюджет 2023 – увеличение, което сега ще кажем на министър-председателя, защото той ще внесе проектобюджета за 2023 г. в НС в края на октомври 1,2 млрд. трябват повече за заплати. Поне 12-13% доходите да пораснат в 2023 г., дори инфлацията да не е чак толкова голяма, както ни говорят някои от политиците и анализаторите“.

Print Friendly, PDF & Email