24.07.2024

КНСБ-Добрич, ще участва активно в обсъждането на проектите на бюджетите на общините в Добричка област

Синдикататът прави нови организации
„20 работни след приемането на държавния бюджет – около края на януари,предстои да се приемат и бюджетите на общините. Преди това ще има публично обсъждане на проектите, в което КНСБ ще вземе участие. Предвиждаме да излезем с предложения и становища не само за бюджета на Добрич, но и на останалите общини в областта”, заяви Борислав Борисов, експерт в Регионалния съвет на КНСБ. „Въз основа на публикуваните проектобюджети, след като се запознаем с тях, ще изработим конкретните становища”, добави той. Ще се настоява за увеличаване на заплатите между 10 и 15% на работещите в общинската администрация и общински предприятия. „Тъй като от началото на тази година минималната работна заплата се увеличи, акцентът ни е за повишаване на заплатите на специалистите там.Когато видим параметририте на общинските бюджети, каква ще е държавната субсидия и разпределението й по дейности, ще заявим нашите конкрети искания”, коментира Борисов.
„Тече „кампанията” в КНСБ-Добрич, по сключването на колективните трудови договори, които са изтекли, но изчакваме да се приемат бюджетите.Създаваме нови синдикални организации – не само в общински структури, но и в частни дружества. Съвсем скоро ще ги обявим”, каза още Борисов.
„Националният протест на КНСБ в София, който орагинизарахме преди гласуването на държавния бюджет, донесе 68 млн. лв повече за културата.Досега Министерството на културата никога не е разполагало с толкова голяма сметка. За съжаление, друго значимо не успяхме да постигнем. Но продължават протестите – в транспорта и други сфери, които са недофинансирани”, обяснява експертът..
Публичното обсъждане на проектите за бюджет за 2024 г. в общините в Добричка област вече е обявено, ще се проведе следващата седмица. ДТ

Print Friendly, PDF & Email