24.02.2024

КНДР обвини САЩ и Южна Корея в политически и военни провокации

The view across Pyongyang from Kim Il-sung Square on a sunny day with a view of the Juche Tower and Taedong River in the distance.


Северна Корея нападна САЩ и обвини Вашингтон в „политически и военни провокации“, информира АФП.

КНДР обвини САЩ и Южна Корея във враждебност, която пречи на напредъка към мир на полуострова.

Посланикът на КНДР в ООН Ким Сон заяви в реч в световната организация, че Пхенян не е провеждал изпитания на ядрени оръжия или ракети с голям обсег повече от 20 месеца – мораториум, който често е приветстван от президента Доналд Тръмп.

„Това е най-ясният израз на нашето искрено желание и толерантност да изпълним универсалното желание на международната общност за мир и стабилност на Корейския полуостров„, каза посланикът.

Но той добави: „Ситуацията на Корейския полуостров не се е избавила от порочния цикъл на отежняващо напрежение, което е изцяло в резултат на политическите и военни провокации на САЩ„.

Той обвини САЩ, че „прибягват до анахронистична враждебна политика“ срещу КНДР. Посланикът не спести критиките си по адрес и на Южна Корея, обвинявайки я в лицемерие. Според него Сеул е помогнал за организирането на трите срещи със САЩ, а в същото време модернизира армията си.

Източник: news.bg

Print Friendly, PDF & Email