07.12.2023

Кметът на Добрич подготвя среща за преборване на зимното „проклятие” – Аксаковска панорама, което затваря пътя Добрич-Варна

Поканени са народните представители от областите Добрич и Варна, кметът на Варна, представители на агенция „Пътна инфраструктура”
Среща с народните представители от областите Добрич и Варна инициира кметът на Добрич Йордан Йорданов. Целта на срещата, на която ще бъде поканен и кметът на Варна Благомир Коцев, е да се обсъдят възможности за поставяне на съоръжения, които да възпрепятстват снегонавяванията по пътя Варна-Добрич в участъка на „Аксаковската панорама”, където и по–слаб снеговалеж създава сериозни проблеми. На срещата ще бъдат поканени и представители на агенция „Пътна инфраструктура”.”Подготвихме писмата до народните представители от областите Добрич и Варна и до кмета на Варна”, добави Йорданов.”Целта е да обсъдим варианти за поставяне на такива съоръжения. Не става дума за скъпи инвестиции, а за практични решения, които могат да решат дългогодишния проблем. Очаквам всички поканени да се отзоват на срещата”, каза още Йорданов.
Тъй нар. „Аксаковска панорама” /или Акбаир, както го наричат популярно/ по пътя Варна-Добрич е един район, където се образуват снегонавявания и то тежки, които затварят пътя. „Идеята е да се проектира и да се поставят различни съоръжения, които да препречват образуването на снегонавявания. Автомобилите, които са тръгнали по пътя Добрич-Варна, и установят, че е затворен, се налага да се връщат, да минават през обходни маршрути, което утежнява допълнително пътната обстановка. Образуват се и струпвания на коли”, обяснява кметът на Добрич. „А това е основна пътна артерия. Това е международен път, републикански път, който има нужда от проходимост и трябва да се намери правилно и адекватно решение, защото във всяка една зима в последните 20 и повече години този път при зимни условия винаги е затворен“, обяснява Йорданов.
Кметът Йорданов смята, че фирмата, ангажирана с поддържането на пътищата, се е справила сравнително добре, предвид създалата се ситуация.
„Работи се почистването на всички паднали дървета клони в Добрич”, каза Йорданов. Той поясни, че няколко дни ще отнеме работата по пълното възстановяване на прекъснати кабели на оператори на различни места в града.
„В рамките на Добрич още в събота вечер три снегорина почистваха улиците. В неделя всичко бе абсолютно проходимо. Не такава беше ситуацията извън Добрич, защото много от пътищата са позиционирани така, че има изключително големи снегонавявания. Много от фирмите се стараеха да чистят, но,за съжаление, вятърът след тях затрупваше обратно”, добавя кметът.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email