24.06.2024

Кметът на Добрич отсече: Гражданите поправят новата транспортна схема

„От повече от 30 години не е разработвана нова транспортна схема, но тя трябва да е максимално удобна за пътниците”, добави той
Кметът Йордан Йорданов ще внесе промени в новата транспортна схема на Добрич на заседанието на Общинския съвет през юни. Те ще са съобразени с жалбите на граждани и с констатираните пропуски, обясни той на пресконференция, след като миналата седмица възложи да се изработи доклад за пропуските .в нея, заради многото сигнали на граждани, на зам.-кмета Росица Йорданова и управителя на „Градски транспорт Добрич“ Катя Петкова
На основата на докладите, за които даде срок от пет дни, кметът реши, че са необходими промени. Още по време на обсъждането на новата транспортна схема граждани и общински съветници алармираха, че тя ще създаде проблеми между свързаността на кварталите, на кварталите с обществени сгради, че местата на някои от спирките не са подходящи, имаше въпроси как ще се обозначат спирките, ще има ли табла на тях за разписанията, ще бъдат ли осветени и т.н. Гражданската активност беше висока, но от направените над 30 предложения бяха приети едва 2.
„От повече от 30 години не е разработвана нова транспортна схема”, отбеляза Йорданов. Той подчерта, че тя е гъвкава и търпи промени, които ще бъдат изготвени до общинската сесия през юни.
Кметът допълни, че при многото си срещи с граждани има и такива, които са доволни от новата транспортна схема. Но общината ще се концентрира върху недоволството, за да може да реши  възможно най-бързо тези проблеми. 
„Най-лесното решение беше да върнем старата транспортна схема, но е по-правилно да запазим новата, като ще възложа на Росица Йорданова и на Катя Петкова да се коригират определени линии в тясно сътрудничество с гражданите”, заяви още кметът.
Той добави, че след края на юни ще вземе решение дали ще поиска оставки.
Един от недостатъците, който хората посочват, е че много дълго време се пътува. „Най-кратката линия е 9 км, а най-дългата – 14 км, но в замяна на това са обхванати всички квартали. Най-краткото време е 22 минути, а най-дългия период е 43 минути, като изключим Гробищен парк, лозята, където са на 70 минути”, посочи Росица Йорданова. Друго неудобство за гражданите е т.нар. прекачване на три места – „Хр. Ботев“, Исторически музей и паметника на Хайдут Пейо, което им създава дискомфорт, за да могат пътуващите от кварталите да имат достъп до болницата, ДКЦ-тата.
Всички спирки са съгласувани с КАТ, но са възможни промени на местоположенията на някои, обясни още тя. С КАТ ще бъдат обсъдени и други идеи за промяна, като например участъкът от улица „Максим Горки“, покрай полицията не бъде трилентов, а двулентов, за да не се затруднява завиването на автобусите, идващи от бул. „Трети март“.
В пресконференцията участва и Радослава Руменчева, която като гражданин, е систематизирала основателните сигнали на ползващите градския транспорт и ги е внесла в община Добрич.
Тя отбеляза, че линиите с номера 2, 6, 8 и 9 са приети положително и промените, които ще се направят, не трябва да се отразят негативно на хората, които са доволни от настоящата схема.
Като основен проблем Руменчева посочи, че част от кварталите в момента нямат директна връзка с болницата, автогарата, жп-гарата и други важни обществени сгради. Тя каза още, че е необходимо в сутрешните часове, когато хората отиват на работа и учениците на училище автобусите да минават по-често. Друг проблем в новата транспортна схема е, че цели квартали остават без транспорт или със силно ограничен в събота и неделя. „Квартал „Рилци“ се откъсна от „Балик“ и „Христо Ботев“, където има училища и детски градини и голяма част от децата ги посещават “, допълни Руменчева. 
Катя Петкова каза, че наблюдават процеса всекидневно, но, когато се прави нещо толкова голямо, няма как веднага да знаеш дали си прав или не. „На град Бургас, като първият град, въвел нова транспортна схема, им отне три месеца, за да направят анализ и изчистят нередностите по нея“, допълни Петкова. 
Зам.-кметът Йорданова отчете като грешка слабата информационна кампания за новите линии и маршрути.„Предстои до 10 юни да се въведе гласово оповестяване коя е следващата спирка, както и на 30 спирки ще има информационни табла, които ще изписват в реално време кой номер автобус кога пристига на спирката. По Плана за възстановяване и устойчивост е заложено такива информационни табла да има на още 30 спирки. Ще има сайт с мобилно приложение, което също ще дава информация в реално време”, каза още тя.  
Новата транспортна схема на Добрич бе въведена на 2 май, след няколко отлагания. „Градски транспорт Добрич“ обслужва в момента 12 линии и 279 спирки в Добрич.
Йорданов пое ангажимента за стриктен контрол върху новата транспортна схема. Всички детайли за промени в нея ще бъдат обсъдени  в постоянните комисии към Общинския съвет. Той увери, че предстои всяка спирка и нейното място да бъдат обсъдени с КАТ отново, за да са спазени законовите изисквания. ДТ

Print Friendly, PDF & Email