28.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Кметът на Добрич Йордан Йорданов: „9 май олицетворява едно – мирът винаги побеждава”

С общоградско поклонение и поднасяне на цветя на Паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци Добрич отбеляза 77 години от края на Втората световна война и Деня на Европа. В словото си кметът Йордан Йорданов заяви, че „Някой ден и тази война ще свърши. Някой ден, надявам се скоро,  няма да посрещаме 9 май с посърнали сърца. Тази дата олицетворява едно – мирът винаги побеждава!”.  На събитието присъстваха народният представител Мая Димитрова, областният управител Галин Господинов, членове на кметския екип, екипът на областния управител, представители на политически партии и движения, обществени организации и граждани.
„Отбелязваме 9 май – Ден на победата и Деня на Европа. Макар и знаково да са на една и съща дата, това са две различни събития. В нощта на осми срещу девети май в едно берлинско предградие съюзниците от Втората световна война подписват акта за безусловна капитулация на Нацистка Германия. След шест години жестока, тотална, унищожителна война, отнела живота на десетки милиони души, разрушила половината свят идва мира. Или поне надеждата за него” – каза още кметът Йорданов пред паметника.
„Точно пет години по-късно ,знаково на същата дата, за да направи тази надежда реална, френският външен министър Робърт Шуман произнася прочутата си декларация, с която той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана. Тази общност прави немислимото свързва Франция и Западна Германия в общ съюз. Вечните врагове, воювали близо два века за надмощие в Европа си подават ръка и полагат основите на Европейския съюз.
С помирението на Франция и Германия се слага началото на невиждан възход на Европа. Франция и Германия са живия пример как вековни врагове могат да станат най-близки приятели и съюзници. Как е възможно това след толкова мъка, жертви и насилие? Отговорът е прост – мирът винаги побеждава.Иска ми се в този момент да цитирам думите на Едмънд Бърк: „Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо“ – добави кметът.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email