19.04.2024

Кметът на Добрич „взе на ръчно управление” новата транспортна схема

Заради заканите на граждани да протестират

Кметът на Добрич Йордан Йорданов е издал заповед, с която изисква в рамките на 5 дни да му бъде представен доклад за действието на новата транспортна схема, която влезе в сила от 1 май. Той е възложен на ресорния зам.-кмет Росица Йорданова и на управителя на общинската фирма „Градски транспорт – Добрич“ Катя Петкова. „В този доклад очаквам да бъдат посочени грешки, пропуски и варианти за решение. През последните дни получавам много сигнали и с безпокойство следя ситуацията около новата транспортна схема, защото градският транспорт трябва да бъде единствено и само в полза на гражданите”, заяви Йорданов. Той увери, че ще следи непрекъснато ситуацията и ще очаква доклада, на базата на който ще бъде взето решение как да се процедира занапред.”Вземам новата транспортна схема на ръчно управление и ще следя процесите буквално ежеминутно. На базата на доклада ще преценим какви промени са необходими и ще ги направим”, добави Йорданов.

За по-голяма информираност на гражданите, шофьорите на автобусите раздават на пътниците книжки за новата транспортна схема.  В тях са посочени 13-те линии и новото разписание на автобусите. Автобусите трябваше да се движат по новото разписание от 1 април, но Общинският съвет гласува решение началото да се забави, за да може да се обозначат новите 81 спирки и да се начертае маркировката.

„Новата транспортна схема ще бъде изпитание и за общината, и за транспортната фирма, и за гражданите”, предупреди зам.-кметът Росица Йорданова. Докато се обсъждаше схемата, гражданите дадоха над 30 предложения, но се приеха само 2. Пътниците се притесняват от това доколко новите линии осигурявят бърза и надеждна свързаност между жилищните квартали и индустриалните зони, учебни заведения, гробищния парк, между кварталите. Има сигнали, че големи квартали като „Рилци” и „Христо Ботев” са изолирани от градския транспорт. В новата транспортна схема са заложени много прекачвания на пътниците от един автобус на друг, а граждани отдавна алармират, че разписанията не се спазват и че това решение удължава пътуването.В социалните мрежи се разви дори дискусия за протестни действия. Проблемът, според пътуващите, идва и от това, че общинското транспортно предприятие стана единственият обществен превозвач в града. Според направено специално проучване преди няколко години във връзка с разработването на новата транспортна схема, едва 13 процента припознават обществения транспорт като начин на придвижване. „Градът е задръстен от автомобили, които не „припознават” на улиците и булевардите градските автобуси и не им дават предивство”, каза управителят на транспортното дружество Катя Петкова. Според стандартите, необходими са 4000 души, жевеещи в даден район, за да пусне автобусна линия, добави тя. „Целта ни е да бъдем максимално близо до хората, но това да се отнася за максималната част от живеещите в даден район. Промените ще бъдат бъдат драматични за някои хора, приззнавам го. Но при сериозни и обосновани сигнали сме готови за промени”, обясни Петкова.

За новата транспортна схема общинското предприятие „Градски транспорт Добрич“ закупи 20 нови дизелови автобуса. Те са с дължина 20 метра, капацитет до 60 пътници, като от тях 21 места са седящи и 39 са правостоящи места. ДТ

Print Friendly, PDF & Email