22.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Кметът Йордан Йорданов: „ Целта ни е създадем градска среда, удобна за хората и за бизнеса”

Обновеният бул. „Добричка епопея“ привлича бизнеса и е с увеличен поток от автомобили и пътници
„През всички години, през които нашият екип работи, сме се съсредоточили най-много върху проекти, които са свързани с ежедневието на гражданите – инфраструктура, подобряване на градската среда, саниране и др. Сред тях е градският транспорт” – каза кметът на Добрич Йордан Йорданов на официалната церемония за откриване на обект „Реконструкция на бул. „Добричка епопея“. Разрешението за ползване е издадено на 29 септември.
Екипът за управление на проекта отчете напредъка по реализирането на проекта “Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“,  финансиран от оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“.
Приключиха строителните дейности по бул. „Добричка епопея“ – каза Геновева Друмева – ръководител на проекта. На 17 юни 2020 г. се откри строителната площадка на обекта, а реално строителните дейности са приключили през март 2021 г.. Общата стойност на проекта е 8 183 536 лв. Собственият принос на община Добрич е 327 256 лв. Крайната дата за приключването му е септември 2022 г.
Изпълнените дейности по бул. „Добричка епопея“ са рехабилитирана улична мрежа и тротоари с дължина 1470 линейни метра (дясно платно) и 1500 линейни метра (ляво платно) с прилежащите зауствания, рехабилитация и основен ремонт на моста, изградени нови тротоарни настилки от унипаваж, осигурена е достъпна среда, поставени са тактилни плочи за хората с увредено зрение на всички пешеходни местаз, цялостна ревизия на колекторната система за максимално отводняване на настилката, подменени 89 осветителни тела с  енергоефективни, поставени са 157 пътни знаци; положена е 1700 м пътна маркировка, обособена е велоалея с дължина 1360 м.
Освен това по проекта са ремонтирани 22 спирки и са изградени 6 нови от общо 30 в града. Те имат имат нова нова конструция с нови стъкла, нови пейки, но за съжаление вече има и вандалски набези по тях – алармира Друмева.
Закупен е специализиран автомобил – автовишка за обслужване на светофарните уредби от общинското предприятие. Доставени са два контейнера – единият ще се използва като център за управление на трафика и е до Стоматологията, а другият ще бъде гараж на автовишката със складово пространство за инструменти, които също са осигурени по проекта.
„Към момента има обявени три обществени поръчки, които са и най-сложните в проекта” – каза още Друмева. Две от тях – изграждане на система за управление на обществения транспорт, изграждане на интелигентна транспортна система, са в процес на оценка, като решение на комисията за изпълнителите се очаква до края на декември.
Третата обществена поръчка, която е почти на финален етап, е за доставка и монтаж на електробуси, заедно със зарядните станции и маслен трансформатор. Поръчката за доставка на 4 електробуса печели консорциум „КАББ ЕлбусДобрич”. До 6 месеца е срокът за доставката им. До 4 месеца трябва да се доставят зарядните станции и масления трансформатор.
Кметът на Добрич посочи, че бул. „Добричка епопея“ е жизненоважна артерия за град Добрич. „След ремонта се вижда големият поток от хора и автомобили, които го ползват. Ефектът се усети и по това, че много малки и средни бизнеси отвориха врати по протежение на вече обновения булевард” – добави той. „Целта ни е цялостното подобряване на градската среда с ефект не само върху ежедневието на хората, но и върху правенето на бизнес” – каза още Йорданов. / ДТ

Print Friendly, PDF & Email