22.02.2024

Кметът Йордан Йорданов тества електрическия автобус Solaris Urbino

Във връзка с проекта за интегриран градски транспорт очакваме и други предложения от фирми, коментира управителят на общинското дружество


Кметът Йордан Йорданов тества електрическия автобус Solaris Urbino по време на демонстрацията, организирана от общинско дружество „Градски транспорт – Добрич“. На презентацията присъстваха граждани, ученици и представители на медиите.
Solaris Urbino-12, е 12-метров нископодов автобус, произведен от компанията Solaris Bus & Coach. Той е с иновативна за електрическо задвижване система, която гарантира по-ниски експлоатационни разходи. Електрооборудването е разположено на покрива на автобуса. Видът на батериите, с които е оборудван, зависи от изискванията на операторите. За зареждането им има специални станции. Автобусът има абсолютно всичко – безжичен интернет, достъп за хора с увреждания и др. Иновативната система за електрическо задвижване гарантира по-ниски експлоатационни разходи. Във Варна тестовете са показали, че автобусът издържа 180 км. след зареждане.
Автобусът ще бъде 10 дни в Добрич, но няма да се движи по градска линия, съобщи Катя Петкова – управител на Общинското дружество „Градски транспорт – Добрич“.
„Тъй като сме още на етап одобрение на проекта за интегриран градски транспорт, идеята е да дадем шанс всички производители да ни предложат опции, от които ние да можем да изберем най-удачното за нашия град“, разясни Катя Петкова. И допълни, че след одобряването на проекта ще се обяви обществена поръчка и ще се чак производителите да направят своите предложения.
Макар демонстрацията да беше на 12-метров автобус, според управителя на Общинското дружество „Градски транспорт – Добрич“ Катя Петкова, 9-метров, 52-55-местен автобус е най-оптималният за Добрич.

Print Friendly, PDF & Email