28.05.2024

Кметът Йордан Йорданов с подаръци за родените на Деня на Добрич с подарък

50 добричлии получиха книга, посветена на Добричката епопея и поздравление от градоначалника по повод 25-ти септември
Кметът на Добрич – Йордан Йорданов, е изпратил подаръци и поздрави на всички свои съграждани, родени на 25-ти септември. 50 добричлии, най-малките родени през 2018 г., вече са получили книга, посветена на Добричката епопея и мили пожелания за честит рожден ден. Комплиментът към тях е по повод Деня на Добрич.
Празникът на града – 25 септември, се чества от 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България. Датата е определена с Указ на президента на Република България. Със документа е възстановено и старото име на града – Добрич.
Припомняме, че на 7 септември 1940 г. под напора на обстоятелствата преговорите са финализирани с договор, няколко спогодби и приложения към договора, които уреждат българо-румънския спор за Южна Добруджа. Крайовският договор установява възстановява старата граница между България и Румъния в Добруджа от периода 1878 – 1913 година. Той санкционира принципа за задължително репатриране на равен брой българи и румънци от Северна и Южна Добруджа, уреждайки и финансово-имуществените въпроси, произтичащи от връщането на територията на Южна Добруджа в патримониума на България.
Опразването на Южна Добруджа от румънската власт и завземането ѝ от българската армия се извършва на четири етапа между 20 септември и 1 октомври 1940 г. В резултат на тези действия с манифест от 21 септември 1940 г. цар Борис III нарежда на българската армия да заеме по мирен начин възвърнатата на България южнодобруджанска територия.
Възвръщането на територията на Южна Добруджа към България е призната от всички велики сили, което става причина тази територия да е единствената невъзстановена по старото статукво, съгласно взетите решения с Парижкия мирен договор от 1947 година, който бележи края на Втората световна война.

За 29-ти път добричлии ще отбелажат празника на града си утре. През целия ден са организирани серия от мероприятия.
Честванията са комплексна проява за преосмисляне на ценностите от историческото минало на града от позициите на днешните реалности, сбор с настоящето и надеждите за бъдещето.

Снимка: Denis Remziev‎

Print Friendly, PDF & Email