20.06.2024

Кметът Йордан Йорданов: „Искаме да направим здрав център, а не да премахваме здрави дървета”

„Уверявам, че при ремонта на центъра всяко дърво ще бъде обследвано и здравите няма да бъдат премахвани”, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов във връзка със създалото се напрежение и недоволството на част от гражданите, че в проекта, класиран на първо място, е заложена подмяната на 70 дървета при ремонта на първия етах. Беше събрана подписка, която беше представена в общината. „Настроенията ни не са само емоционални, ние разчитаме за нашата позиция на мненията на ландшафтни специалисти, на становище на Камарата на архитектите в България”, каза Венцислава Венкова от Инициативния комитет „Да запазим дърветата – живата памет на Добрич”.Те направиха и инсталация на центъра с табели и маски с призив за запазване на здравите дървета.

Кметът направи уточнението, че подмяната е дърветата е идея на проектантите, а техническият проект все още не е приет и може да бъде постигнат консенсус между община, граждани и НПО.Затова Йордан Йорданов призова всички заинтересовани страни за по-добра комуникация и чуваемост.”Нашата цел не е да бъдат премахнати здрави дървета, а да направим здрав център”, беше категоричен Йорданов.
Той съобщи, че общо дърветата на територията на град Добрич са над 250 000.
На последното заседание на Общинския съвет Добрич беше обявено, че според проекта, спечелил конкурса за ремонт на центъра на Добрич, в първия му етап ще бъдат подменени 70 дървета, а изцяло ще се премахнат четири. Това предизвика обществено недоволство, формира се и Инициативен комитет, който събираше подписи от жителите на града в „подкрепа” на дърветата. Кметът уточни още, че предстои при започването на ремонта да се извърши обследване на всяко едно дърво. Той изрази надежда в следващите седмици всички граждани и организации, които са разтревожени от проекта за ремонта и съдбата на дърветата, да могат да разговарят спокойно, за да се вземат най-добрите решения, които да удовлетворяват всички. Според Йорданов е важно ремонтът на центъра да започне Обследването на дърветата ще се извърши от община Добрич, проектантите на ремонта на центъра, неправителствени организации и всички заинтересовани граждани.
 ДТ

Print Friendly, PDF & Email