22.02.2024

Китай привика посланика на Германия заради Хонконг

German and Chinese flags against of blue sky

Срещата между министъра на външните работи на Германия и хонконгския опозиционен активист Джошуа Вон изпрати много негативни сигнали за двустранните отношения. Това е подчертал посланикът на Китай в Германия, добавяйки, че външното министерство в Пекин е привикало посланика на Германия в знак на протест, съобщава „Ройтерс“.
Посланик Ву Кен също така заявил, че Китай имал достатъчно доказателства, че чуждестранни сили се намесват в Хонконг по време на протестите и че Пекин е уверен, че правителството на Хонконг може да изпълнява своите задължения.
По-рано Пекин изрази недоволство от приема в Берлин на Джошуа Вон от страна на германския външен министър Хайко Маас, като го определи като „неуважителен“ акт към суверенитета на Китай и обвини Германия, че се опитва да се намеси във вътрешните работи на Китай.
„Крайно погрешно е германските медии и политици да се опитват да се включат в антикитайската сепаратистка вълна“, изтъкнаха от китайското външно министерство.
Джошуа Вон придоби известност като активист, призовавайки за противопоставяне на Пекин в Хонконг както вътрешно, така и в международен план. Очаква се той да посети САЩ след Германия, за да предаде същото послание.
Източник news.bg
Снимка iStock

Print Friendly, PDF & Email