22.07.2024

Китай е пръв по тикнати в затвора журналисти

Най-малко 250 журналисти в света лежат в затвори, на първо място в Китай – един от авторитарните режими, които не толерират свободата на медиите. Това съобщи Франс прес, цитирайки неправителствената организация Комитет за защита на журналистите.
Много от тези журналисти са обвинени, че са „врагове на държавата“ или в публикуването на „фалшиви новини“, подчертава организацията, базирана в Ню Йорк.
Като други страни, в които упражняването на журналистическата професия е опасно, се посочват Турция, Саудитска Арабия, Еритрея, Виетнам и Иран.
Най-малко 48 журналисти са вкараните в затвор в Китай в края на 2019 г., с един повече отколкото през 2018 г., съобщава Комитетът за защита на журналистите. Турция е на второ място с 47 – далеч по-малко отколкото през 2018 г., когато журналистите в турски затвори са били 68. Това обаче не е истинско подобрение, предвид факта че правителството в Анкара успя да закрие над 100 медии и започна съдебни дела за „възхвала на тероризма“, които сплашиха или доведоха до уволнението на много репортери.
„Десетки журналисти в Турция, които не се намират в затвора, все още чакат процес на първа инстанция или апелативно дело, а други бяха осъдени задочно и са заплашени от арест, ако се върнат в страната си“, подчертава Комитетът.
В челната тройка са и Саудитска Арабия и Египет с по 26 арестувани журналисти. 18 от затворените в кралството журналисти не знаят в какво са обвинени и организацията изрази притеснения от случаи на „побои, причиняване на изгаряния и недостатъчно хранен на политически затворници, включително четирима журналисти“.
През 2018 г. в света е имало 255 журналисти в затвори, а през 2016 г. – 273. Въпреки това броят им остава прекалено висок, подчертава организацията.
Източник: mediapool.bg

Print Friendly, PDF & Email