22.07.2024

Китайски учени за първи път успешно клонираха макак

Китайски учени успяха да клонират макак резус, който е вече на две години и е в добро здравословно състояние, предаде АФП, цитирана от БТА.
Специалистите са усъвършенствали техниката, с която през 1996 г. беше създадена овцата Доли.
Клонирането на примати е трудна задача и в продължение на години учените не успяваха да се справят с нея.
Изследователите се надяват, че новата техника, при която се използва плацента, ще доведе до създаването на идентични макаци резус за целите на медицинските изследвания.
От 1996 г., когато овцата Доли беше клонирана чрез соматичен клетъчен ядрен трансфер, досега по този начин са създадени повече от 20 различни бозайници: кучета, котки, прасета и eдър рогат добитък.
Но чак двадесет години по-късно изследователите успяват да клонират примат за първи път, отбелязва АФП.
През 2018 г. в шанхайския Институт по неврология към Китайската академия на науките чрез соматичен клетъчен ядрен трансфер се ражда двойка генетично идентични макаци – Хуа Хуа и Чжун Чжун, които се хранят с раци. Процедурата е осъществена под ръководството на Цян Сун, водещ автор на изследването, публикувано в „Нейчър къмюникейшънс“.
Това е научен пробив, въпреки че по-малко от два процента от хранещите се с раци клонирани макаци оцеляват при раждането си. Всички опити за клониране на маймуни резус (Macaca mulatta) – вид, който дава името си на системата на кръвните групи, не са успешни.
Екип от китайския институт проучва причините за неуспеха и установява основната: при плацентата, осигуряваща хранителните вещества, необходими за растежа на клонираните ембриони, е установена аномалия в сравнение с тази на родените чрез ин витро оплождане маймуни.
Заради това изследователите заменят клетките, образуващи плацентата, наречени трофобласт, с такива на здрав, неклониран ембрион. Тази техника „значително подобри успеваемостта на клонирането чрез соматичен клетъчен ядрен трансфер“ и доведе до раждането на маймуната резус. Името й е Ретро и е вече на две години, обяснява Цян Сун пред АФП.
Само един от 113-те първоначално създадени ембриона е оцелял, т.е. успеваемостта е по-ниска от един процент, казва Луис Монтолиу от Испанския национален център по биотехнологии, който не е участвал в изследването.
Ако един ден се наложи да се клонира човешко същество – големият страх в тази научна област, първо ще е необходимо да се постигне успех на процедурата при други видове примати, обяснява той пред британския Научен медиен център, цитиран от АФП.
Ниската успеваемост на това изследване „потвърждава, че клонирането на хора е не само безсмислено и съмнително, но и че ако се правят опити за това, ще бъдат изключително сложни и неоправдани от етична гледна точка“, коментира Луис Монтолиу.
Мнение, споделяно и от Цян Сун, който казва, че клонирането на човешко същество е „неприемливо“ при каквито и да било обстоятелства, отбелязва АФП.

Print Friendly, PDF & Email