18.04.2024

Кирил Петков уверява, че не поставят ултиматуми

Това е отворена позиция, не е ултиматум, светваме лампата и очакваме диалог.

Така обясни разпространения вчера Меморандум, който ПП/ДБ предлагат като механизъм за извършване на ротацията на 6 март, както и като програма за управление на сглобката Кирил Петков в студиото на Нова телевизия.

Съпредседателят на ПП/ДБ и бивш премиер обясни меморандума и като споразумение между тях и ГЕРБ, с което да гарантират два основни неща в следващите месеци – избор на нови ръководства на регулаторите, както и реформа в службите и довършване на съдебната реформа.

Въпреки че през голяма част от времето на интервюто си му се налагаше да обяснява за срещата си с Спас Русев, Кирил Петков посочи, че ако тези регулатори започнат да работят, няма значение кой политик с кого се среща и важното е да не може политици и частни интереси да влияят на регулаторите. Затова и депутатът смята, че поне на 50% от ПП/ДБ могат да гарантират, че ще изберат и предложат качествени хора за регулаторите.

Кирил Петков открои правото на вето, както при смяната на министри, така и върху номинациите за регулатори. Това би позволило на ПП/ДБ да има контрол върху процеса поне на 50%, убеден е Кирил Петков, макар и да не успя да обясни какво биха направили от тяхната парламентарна група при нова ситуация като с номинацията на Десислава Атанасова за Конституционния съд. „Ние не можем да дадем гаранция за нашите партньори, ние можем да гарантираме само това, което ние предлагаме.“ Би бил доволен поне 50% да са безспорните фигури в регулаторите, а не какво е в момента почти всички регулатори в страната да са на 100% спорни.

Ако паднем и отидем на избори ще бъде само за едно – разочарованието от страна на ГЕРБ и ДПС, тъй като са се надявали да имат 2/3 в тези регулатори.

За реформата в службите, Кирил Петков заяви, че им „омръзнало да се молят“ и то за този важен сектор, от който зависи националната сигурност. Не отговори директно на въпрос продължава ли ПП/ДБ да искат оставката и смяната на Калин Стоянов, но внимателно следят дали министърът ще отговори за чадър над Мартин Божанов – Нотариуса, евентуално със статут на сътрудник или информатор.

За комисията за Нотариуса в Народното събрание Кирил Петков призна, че не е разследващ орган и не може много да направи. Той се надява тази комисия да изкара като информация на повърхността възможно най-много неща, за да не може органите, които са отговорни – прокуратура, служби и ВСС, да вземат мерки и да си свършат работата. Кирил Петков е разговарял с Бойко Рашков да предаде максимално много информация на комисията, но защити избора на Никола Минчев за председател, а за решението им бившият вътрешен министър да не влиза изобщо в комисията, не обясни нищо.

Print Friendly, PDF & Email