19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Кирил Петков и Асен Василев ще участват в следващите избори за Народно събрание


Кирил Петков ще участва на следващите избори заедно с Асен Василев. Това каза самият той по време на церемонията по предаване на поста от министър Петков на новия служебен министър на икономиката Даниела Везиева.
„Днес казвам ясно, че ние влизаме в политиката и ще бъдем част от политическия живот, и ще бъдем участници в следващите избори“, заяви Петков.
По думите му, времето до следващите избори не позволява да се регистрира партия.
В момента двамата обмислят варианти, но ще бъдат заобиколени от почтени хора, с успешно битие извън политиката.
„По никакъв начин това няма да е президентска партия“, каза Петков. „Ние подкрепяме президента Радев и вижданията му, но това няма да е негова партия“, поясни той. Петков е получил покана от президента да остане на поста като служебен министър, но е решил, че по-добре ще продължи промяната чрез участие в политиката, обясни Петков.
За активното им включване в политиката Петков каза, че „това не е било предвидено от самото начало“.
„Хората, с които искаме да бъдем заобиколени, ще бъдат от нашия профил“, посочи още той. „Пожелавам на министър Везиева на добър път и успех“, заяви Кирил Петков.
„Предстои ни да продължим и дори да надскочим това което постигна служебният кабинет. Следващите стъпки са да продължим всичко това, което вече започнахме“, каза Везиева.
На церемония по предаване на властта на неговия наследник Валери Белчев, Асен Василев направи коментар и за бъдещите им планове с Кирил Петков.
„Нека да минат два-три дни, да си помисля как да се включа в политическия живот“, каза Асен Василев.
Той посочи че е важно следващият парламент да успее да сглоби мнозинство, което може да управлява.
„Това се видя при актуализацията на бюджета, ние говорихме за един разумен компромис, който включи повечето идеи, които чухме“, посочи той.
„България „де факто“ е приела еврото, инфлацията в страната в голяма степен е „внос“ и от тази гледна точка, кога ще сменим лева с евро е технически въпрос. Валутният борд ограничава популизма в парламента. Приемайки еврото тази усмирителна риза изчезва и това е много опасно, каза Асен Василев. Затова е нужен дебат и консенсус в обществото, за да се намери нова усмирителна риза на политиците“, посочи той.
„България не е бедна държава, тя е една безобразно крадена държава и ако спрем течовете и повишим контрола ще има ефект като при актуализацията на бюджета – да намалим дефицита, а същевременно да се дадат повече пари за важни социални дейности“, каза още бившият служебен министър на финансите.
Валери Белчев от своя страна посочи че министерството ще работи за приемането на еврото.
„На оперативно ниво се работи и ще направя всичко контролът и прозрачността на работата да е максимална“, каза Белчев.

Print Friendly, PDF & Email