14.04.2024

Кирил Ананиев: Държавата ще заплаща трансплантациите във всички страни

Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас, каза още министърът на здравеопазването
Държавата ще заплаща трансплантациите на български пациенти във всички страни, не само в Европейския съюз, заяви пред bTV министърът на здравеопазването Кирил Ананиев часове преди започващите от днес протести на пациенти с искане за неговата оставка.
Причината е, че не е изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.
Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Наредбата ще стане факт след броени дни. Нещата ще бъдат точно регламентирани, заяви Ананиев.
„За съжаление прекъсването с виенската болница (с която имахме споразумение и която обяви, че вече няма да приема чужди пациенти – бел. ред.) е станало преди да стана министър.
Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина”, коментира още Ананиев.
„18 българи имат нужда от спешна трансплантация. Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на двете институции – Медицински надзор и НЗОК, да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в САЩ Русия, Украйна. Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас”, каза още той.

Print Friendly, PDF & Email