14.04.2024

Каракачанов: ВМРО напуска управлението, ако подкрепим Северна Македония за ЕС

Причината не е само изказването на Пендаровски, а заради цялата политика, която Македония води. Тя не изпълнява договора за добросъседство, уточни позицията си вицепремиерът

ВМРО напуска управлението, ако правителството подкрепи Северна Македония за ЕС.Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Карасимир Каракачанов в ефира на Нова телевизия, цитира news.bg.

Единственото правилно решение, е да излезем с решение на МС. Оценяваме, че Македония не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим“, каза той.

Причината не е само изказването на Пендаровски, а заради цялата политика, която Македония води. Тя не изпълнява договора за добросъседство, уточни той позицията си.

Припомняме, че вече Каракачанов заяви, че България не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония да еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС.

България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в Съюза. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство.

Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Дни преди това – на 14 и 15 октомври, предстои и поредно заседание на съвместната Комисия между България и Македония по историческите въпроси, която е създадена съгласно подписания Договор за добросъседство между двете държави.

Print Friendly, PDF & Email