07.12.2023

Капитанът и помощник-капитана на отвлеченияв Червено море кораб „Galaxy Leader“ са българи

От йеменското движение хуси досега не е имало отвличания на кораби, исканията им ще бъдат политически, смята вицеадмирал Пламен Манушев, Япония осъди остро отвличането

Капитан на отвлечения в Червено море кораб е 38-годишният Любомир Чанев, съобщи  Българското национално радио, цитирайки свои източници.

Мъжът живее със семейството си във Варна, но корените са му от петричкото село Кавракирово.

Родителите на капитан Чанев, които са земеделски производители, и сестра му, от години живеят в благоевградския квартал „Струмско“. Към момента те отказват да говорят за случая.

39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица е вторият българин, отвлечен в неделя с кораба „Галакси лидер“ в Червено море. Информацията потвърди съпругата на старши помощник-капитана Събина Веселинова. За последно тя е говорила с мъжа си в събота, нямало е проблеми.

„Екипажът е бил на плаване с автомобиловоза от около месец и половина. Никой не ни е търсил за искане от откуп или да ни предаде съобщение от съпруга ми“, разказа още Събина Веселинова.

Според нея отвличането на кораба в неделя е станало внезапно, но не изключи и да са намесени политически причини, свързани с войната в Близкия изток.

От йеменското движение хуси досега не е имало отвличания на кораби, но те обявиха, че ще предприемат действия спрямо израелски кораби. Исканията им ще бъдат политически.

Това каза пред БНР вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили, като определи отвличането на кораба с предполагаемо присъствие на българи в екипажа като сериозен и опасен прецедент.

Не е лесно да се превземе кораб с такива размери, категоричен е специалистът. Той изрази предположение, че най-вероятно е бил използван вертолет, а действието е планирано прецизно и предварително и не е случайно.

„Това е автовоз, огромен кораб, около 190 метра, 32 метра широк, 45 метра висок. Екипажът е плавал рутинно и е минавал покрай бреговете на Йемен.“

Бойците хуси не са като сомалийските пирати, които пленяват кораби за откуп, отбеляза вицеадмирал Манушев.

По думите му това е „изключително опасен прецедент“, който пренася конфликта от Ивицата Газа в морските пространства.

Трябва да се работи за безопасността на екипажа и да се създаде кризисен щаб. Само МВнР няма да може да се справи с проблема, защото посолството ни там не работи, коментира Пламен Манушев в предаването „Преди всички“.

В Йемен има над 6000 души, завършили в България и тези контакти следва да се издирят. В Йемен имат изключително положително отношение към българите, подчерта експертът.

Япония остро осъди отвличането на кораба с японски оператор „Galaxy Leader“ в Червено море от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, предаде Би Би Си.

Похитителите смятат плавателния съд за израелски, но говорител  на японското правителство заяви, че операторът е „Nippon Yusen“ (Нипон Юсен).

Началникът на японския кабинет каза, че се работи в посока освобождаване на кораба.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран, който подкрепя йеменските хуси, за отвличането.

Нетаняху каза, че нито корабът, нито екипажът му са израелски и определи случилото се като „иранска атака срещу международен кораб“.

Смята се, че на борда на „Galaxy Leader“, който най-вероятно е собственост на британска компания, са 22 души. „Nippon Yusen“ каза, че корабът е похитен край бреговете на Йемен на път за Индия.

„В момента министерства и агенции събират информация и работят със съответните страни за бързо освобождаване на кораба и екипажа му“, съобщи Хироказу Мацуно, шеф на японския кабинет.

Смята се, че екипажът е съставен от българи и филипинци, японци сред тях няма.

Print Friendly, PDF & Email