16.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Канят ученици от Варна и областта в конкурс за пестене на енергия

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие кани учениците от Варна и областта да се включат в конкурс по повод Международния ден за пестене на енергия – 11 ноември
Единственото, което трябва да направят, е да проследят разхода на електроенергия в домовете си и предложат мерки за пестенето ѝ.
Всяка вечер в продължение на седмица записвайте показанията на електромера в таблица, както и изразходваната енергия за 24 часа, съветват от екоорганизацията.
Отбележете какъв източник на енергия използвате за отопление (въглища, газ, мазут, централно отопление, дърва, електроенергия), съветват от екологичното сдружение. Когато сте нанесли всички показания, свържете ги с линия и ще получите графика на използваната от вашето семейство енергия за една седмица.Направете анализ на потреблението вкъщи и се опитайте да го намалите, като набележите подходящи мерки. Отново записвайте показанията на електромера в продължение на седмица, но вече при мерки за пестене на енергия. Резултатите от измерванията отбелязвайте в същата таблица, но с други цветове. Сравнете получените резултати и ще видите дали сте успели да спестите енергия и, разбира се, средства от семейния бюджет.
Спестилите най-много електроенергия с описани най-интересни мерки за енергийна ефективност, ще получат комплект тениска „Лист по лист“, торба за пазаруване #НеМерсиНосяСи и книгата „Енергийното бъдеще на човечеството“. За учениците от най-активното училище ще бъде изнесен открит урок и демонстрирана българската версия на климатичния калкулатор.
Попълнените таблици и описаните мерки за енергийна ефективност, снимки и други материали, свързани с Международния ден за пестене на енергия, изпращайте до Обществен център за околна среда и устойчиво развитие на: info@ecovarna.info най-късно до 4 ноември 2021 г.
Енергийната ефективност и пестенето на енергия са много важни за съхраняване на околната среда, както за района, в който живеем, така и за цялата планета. Никой не може да направи всичко, но всеки може да направи нещо. Ако всички ние правим малки стъпки, можем да постигнем много заедно!
За да привлече вниманието към пестенето на енергия Международната мрежа на проекта за устойчива енергия SPARE обявява всяка година 11 ноември за Международен ден на пестенето на енергия. Решението за учредяване на подобен ден е взето през април 2008 г. на проведено в Казахстан международно съвещание на координатори от SPARE- международен училищен проект, създаден през 1996 г. в Норвегия. В проекта участват около 20 държави, между които и България.
Конкурсът по повод Международния ден за пестене на енергия се организира от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие по проект „Climate action by European citizens delivers for development“, финансиран от Европейския съюз.

Print Friendly, PDF & Email