16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Камбанен звън огласи каварненското село Раковски на рождения ден на основоположника на българското националноосвободително движение

С тържествена церемония в каварненското село Раковски бе отбелязана 200-годишнината от рождението на основоположника на българското националноосвободително движение Георги Стойков Раковски днес.
В присъствието на кмета на Община Каварна – Елена Балтаджиева, и заместниците й – Митко Недев и инж. Георги Балтаджиев, служители на общината и много жители на Раковски, д-р Стефан Стефанов направи първата копка за параклис в селото.
Пред паметника на Георги Стойков Раковски в центъра на селото беше положен венец. Малчуганите от детска градина „Калинка“ и местни хора поставиха цветя на обелиска.
Кметът на село Раковски – Евелина Кенарлиева, даде думата на кмета на общината – Елена Балтаджиева.
„В нашата история, името на Георги Сава Раковски заема достойно място и днес – 200 години след неговото рождение. Целият му жизнен път, участта и дейностите му са подчинени единствено на вярната служба, посветена на народа и отечеството.“, започна словото си кметът Елена Балтаджиева.
И продължи: „Голямата сила, която носи революционерът, непримиримият дух и волевата натура са доказателство за постоянство и действие, обречено на идеалите за свобода на поробената българска земя.
Историята определя Раковски като идеолог на българската национална революция – идея, зад която стои силата на делата, силата на вярата и духа и неизменната мисъл казана в поемата „Горски пътник“: „ Нашата свобода от нас зависи“.
Завет, който днес повече от всякога трябва да браним.
Завет, с който днес трябва да доказваме с всяко действие, мисъл и мечта – свободата си.“
Елена Балтаджиева припомни, че историческата и житейска съдба така е отредила през годините, че с. Раковски в каварненската община да носи името на революционера.
„Името се е променяло през годините на няколко пъти. През 1573г. – Сейди Ахмед, през 1873г. е включен в Балчишката кааза – записан като Сеид Ахмед – първият жител на селото заселил се тук. Промяната Раковски един румънски автор отбелязва, че става през 1905г. когато му дават името „Кокорени“, което в превод означава Жеравино /от жерав/. През 1942 година на 27 юни със Заповед №2191 е потвърдено старото име Раковски, с което селото е известно и до днес.“, разказа Елена Балтаджиева.
Тя бе категорична: „На нас е отредена честта днес да се преклоним пред подвига на идеолога на национално освободителното революционно движение, на публициста и писателя, който продължава да вълнува с написаното десетилетия преди нас и ще бъде четено още толкова след нас.“
„Прекланяйки се пред неговия паметник, пред единственият негов портрет сътворен от мозайка, създаден от художника Атанас Кожухаров през 1957 година – портрет, който се намира на стената на бившето читалище, и който сме длъжни да съхраним за поколенията, ние изразяваме не само почит, но и признателност към неговото име, дейност и нов почит на мисълта: „ Нашата свобода от нас зависи!“, продължи кметът на община Каварна.
„Не само аз зная, но и вярвам, че с. Раковски има минало, настояще и бъдеще.
Знаят го и вярват хората, които го пазят и живеят в него и оставят своя следа в новата му история.“, заключи Елена Балтаджиева.
Ученичката в 11 клас – Жаклин Семова, която е от селото, прочете свое есе, посветено на Георги Стойков Раковски. В него тийнейджърката е описала какво е за нея Раковски и какво трябва да се поучат младите от човека, който е отдал живота си да сме свободни днес. С есето си Жаклин Семова е участвала в единадесетото издание на „Народните будители и аз“, което се провежда под патронажа на държавния глава.
„В този паметен ден откриваме строителна площадка и правим първа копка на параклис, който ще възхвалява християнските мъченици „Св. Св. Константин и Елена“. С неговото изграждане нека има закрила, здраве, късмет, плодородие и благополучие за жителите и гостите на село Раковски“, каза кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева.
Д-р Стефан Стефанов от Спешния медицински център в Каварна, чийто родители са от селото, направи първата копка на параклиса.
Подготовката за градежа е от 2016 г. Мястото, върху което ще бъде издигнат храма е парцел с безвъзмездно отстъпено право на строеж от Община Каварна.
Мислехме да вземем един готов параклис – тип преместваем и да го монтираме, но после решихме, че храмът трябва да бъде граден и съграден. За това подготвихме необходимата документация. Има строителна фирма, която започва да работи веднага. Смятаме, че в рамките на година и половина параклисът ще е готов“ – разказа кметът на Раковски Евелина Кенарлиева.
През 2009 г. столичанинът Иван Иванов – Войводата, който има имот в Раковски дарил камбана за храма.
В сряда камбаната бе изнесена на строителната площадка на параклиса в каварненското село, а звънът й огласи района.
Като част от инициативите за отбелязването на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски, кметът Кенарлиева е изработила и монтирала табло в центъра на селото. На него е разказана биографията, творчеството и делото на българския революционер, възрожденец, основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождението на България, демократ, писател, поет, публицист, журналист, историк и етнограф.

Print Friendly, PDF & Email