29.11.2023

Как ще ни се отрази ретрограден Меркурий от 23 август до 15 септември

На 23 август Меркурий става ретрограден в знака на зодия Дева. Така ще се задържи до 15 септември. Още на 28 юли, планетата на комуникацията и мисълта премина в Дева (повече може да прочетете тук), но в периода 23 август – 15 септември, тя ще е ретроградна.
Какво трябва да знаем за знака Дева?
Девата символизира чистота и съвършенство, и сега тя ще насочва вниманието ни към пречистване на живота ни. Тази ретроградност хвърля светлина върху областите на битието ни, в които сме претрупали дните си с разговори или дейности, които не добавят стойност или подкрепа.
Тази ретроградност на Меркурий съвпада с няколко други ретрогради и започва с изравняване с Уран и Юпитер, като същевременно формира опозиция с Нептун. Тригонът с Уран и Юпитер е доста благоприятен в астрологичен план, докато опозицията с Нептун ни подтиква да разгледаме и двете страни на историята и да проучим алтернативи.
Сега не само ще можем да се докоснем до интуицията си по-дълбоко поради влиянието на Нептун, но също така ще бъдем и много по-смели. Планетите Уран и Юпитер са известни със своите бунтарски и иновативни вибрации. По време на тази ретроградност, ако рискуваме, то всичко ще трябва да е премерено, а ще ни се иска да рискуваме, тъй като ще търсим промяна в траекторията на живота ни.
Но това не означава, че е добре да предприемаме драстични решения, особено докато Меркурий е ретрограден. Периодът е добър за създаване на планове, които да осъществим.
На 31 август ни очаква второто пълнолуние за месеца. Този път то ще бъде в знака на зодия Риби и почти срещу Меркурий. Настъпващото подравняване ще освети това, от което трябва да се освободим и върху какво трябва да облекчим натиска.
Енергията на зодиакалния знак Дева е свързана изцяло с практическите аспекти на живота, докато енергията на Риби, свързана с предстоящото пълнолуние, навлиза в духовното и ефирното. Тази космическа комбинация ще ни подтикне да помислим за баланса между материалния и духовния фокус, и да се отървем от ненужното.
Знаем, че докато Меркурий е ретрограден са възможни проблеми с комуникацията, техниката, затова е важно как общуваме, но също така и астролозите ни съветват да не правим покупки на техника, ако не ни се налага. Периодът е подходящ да помислим в каква посока искаме да продължим, да почистим ненужното от живота си, като стари дрехи, предмети, имейли в пощата.
Следващата ретроградна фаза на Меркурий ще бъде в периода 13 декември – 1 януари 2024, този път в знака на Козирог.

Print Friendly, PDF & Email