13.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Как да съхранявате ягоди така, че да не се развалят бързо

Ягодите са много деликатен плод, който не издържа дълго, особено ако не се съхранява правилно. На всеки се е случвало да отвори опаковка с пресни ягоди и да установи, че са се развалили скоро след купуването им. Понякога ние сами допринасяме за бързото скапване на този чудесен плод с неправилните си действия.
Една от най-честите грешки е да измием ягодите, да ги сложим в купа една върху друга или да ги приберем в хладилника. В такива случаи неведнъж сме вадили мухлясали ягоди, негодни за консумация.
Как тогава правилно да съхраняваме ягодите така, че да бъдат по-трайни и свежи? Ето няколко полезни начина.
Как да съхранявате цели пресни ягоди
Когато ягодите се съхраняват правилно в хладилник, те могат да останат свежи до седмица. Преди да ядете ягодите за всеки случай винаги ги проверявайте за мухъл и други признаци на разваляне.
Поставете ягодите в стъклен съд. Може да ги затворите с плътен капак или да ги оставите на сухо и проветриво място в долния рафт на хладилника. Важно е да не са увити с найлон или да са в пластмасов контейнер, в какъвто често се продават.
Друг добър метод е да ги подредите върху суха хартиена кърпа така, че ягодите да не се допират една до друга. Поставете ги в стъклен съд. Важно е да не ги миете, защото това ускорява процесите на гниене. Ще ги измиете непосредствено преди консумация. Съхранявайте в хладилник.
Можете да изплакнете ягодите с разтвор от оцет и вода в съотношение 1:3. След това ги отцедете добре, подредете ги върху хартиена кърпа и попийте добре от всички страни. Поставете ги в стъклен съд, отново застлан с хартия. Не ги подреждайте една върху друга. Приберете в хладилник.
Как да съхранявате нарязани ягоди
Ако предпочитате да нарежете ягодите и да ги съхранявате така, можете да използвате гореспоменатите методи по същия начин. Те са валидни и при нарязаните ягоди.
Можете да увиете нарязаните ягоди с найлоново или алуминиево фолио така, че да е плътно затворено. Въпреки това е важно да знаете, че дори да изпълните препоръките, измитите и нарязани ягоди имат по-кратък срок на свежест. Могат да се съхраняват не повече от три, максимум четири дни в хладилник.
Замразяване на ягодите
Ягодите могат да се замразяват успешно. За разлика от други плодове, ягодите могат да се замразяват във всякаква форма – цели, нарязани, на половини, смлени на пюре.
az-jenata.bg

Print Friendly, PDF & Email