15.07.2024

Как да се храните след раждане?

Как да върнете формата и да укрепите здравето
Бременността изисква повишено внимание при хранене, за да може едновременно плодът да се развива правилно, а майката да не наддава излишно тегло. Много често обаче след раждането жените забравят за правилното и здравословно хранене, като пренебрегват нуждите на тялото си. А когато не се храните правилно, това може да забави връщането на формата ви и да не съдейства за нормалното възстановяване на здравословното ви състояние.
Бременността и раждането са истинско предизвикателство за женския организъм и затова той се нуждае от максимално здравословни хранителни вещества, особено след като родите.
Кои са храните, които е добре да похапвате след раждане?
Горски плодове
Горските плодове са много богати на антиоксиданти, витамини и минерали. Едновременно с това те са много бедни на плодови захари, което спомага за нормализиране на кръвната захар и теглото след бременност. Антиоксидантите в тях потискат възпаленията в клетките и тъканите, което допринася за бързото възстановяване след раждане.
Цитрусови плодове
Цитрусите са сред най-богатите на витамин С плодове. Витамин С е мощен антиоксидант, който също потиска възпаленията и се бори със свободните радикали. Той стимулира имунната система и възстановителните процеси в тъканите след раждане. Хапвайте повече портокали, лимони, мандарини, киви, грейпфрут.
Бадеми и кашу
Бадемите и кашуто са много полезни ядки, богати на много магнезий, манган, мед, калций, калий и витамин В12. Тази вълшебна комбинация от микроелементи дава възможност на тялото да се възстанови по-бързо от раждането, а мускулите да върнат силите си. Полезни са и за влизане във форма, тъй като дават енергия, засищат и стимулират метаболизма.
Нетлъсто месо
За да се възстановите по-бързо след раждането, да помогнете на тъканите и мускулите си да върнат формата си, да намалите излишното тегло е важно да консумирате повече чисти протеини. Те идват най-вече от постното нетлъсто месо. Наблегнете на пилешкото, пуешкото, заешкото филе, тъй като те са най-бедни на мазнини и най-богати на полезни протеини. Освен това са безценен източник на желязо, така необходимо на организма по време на бременност и след раждане.
Млечни продукти
Млечните продукти са най-добрият източник на калций. Този минерал е важен за възстановяването на тъканите, костите и заздравяването им след раждане. Хапвайте повече сирене, кисело мляко, кашкавал, за да подпомогнете и количествата кърма, както и калцият в нея. Той е важен не само за вас, но и за бебето.
Бобови
Бобовите храни са много полезни след раждане, защото са източник едновременно на протеини, фибри и сложни въглехидрати. Те дават много енергия, поддържат усещането за ситост и са полезни за майката и бебето.

Print Friendly, PDF & Email