07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Как да влезете във форма за лятото?

Няколко лесни съвета, които да следвате, за да постигнете перфектно тяло
Лятото често се свързва с плажа и по-разкриващите дрехи. Докато всяко тяло принадлежи на плажа, независимо от неговата форма, по-топлото време може да бъде добър мотиватор за преминаването към по-здравословни навици, независимо от килограмите. Разбира се, поддържането на тегло също е важен аспект, като много от нас започват диети точно преди да заминат за морето. Но експертите смятат, че перфектното тяло може да бъде постигнато и без особени рестрикции.
„Притеснението относно това как изглеждаме в бански костюм отнема удоволствието от всички летни неща, които чакаме с нетърпение“, казва диетологът Бони Тауб-Дикс пред Insider. Според нея, ако се фокусирате върху твърде ограничаваща диета, с която да изгубите излишните килограми, резултатите ви ще са краткотрайни и ще се върнете към първоначалната си форма към септември.
Ако обаче приоритизирате нещата, които харесвате, проявите креативност в кухнята и се възползвате от свежите зеленчуци през сезона, все пак ще имате възможност да се насладите на здравословно и вкусно меню, като в същото време поддържате правилното тегло.

 1. Промяна, а не рестрикции
  След година на ограничения, наложени заради коронавируса, всички ние вече сме лишени от много удоволствия. Именно затова не е нужно сами да добавяме още нещо към този дълъг списък, като диетологът Джорджи Феър съветва да не започвате ограничителни диети. Според нея, ако тялото ви има нужда от въглехидрати, дайте му ги.
  „Ако можете да намерите нещо, което ви носи положителни емоции, направете го“, казва тя пред Insider. Разбира се, всичко трябва да бъде в здравословните граници, но не бива и напълно да се изключва от ежедневието ви. Много хора започнаха да ядат по средата на деня, когато почувстват скука или стрес от работния ден. Няма нищо лошо в това, но е по-добре да намалим тези случаи или да заменим храненето с друга здравословна дейност. Излизането на разходка може да е чудесен заместител на торбата с чипс или пък разговор с приятел може да ви успокои доста повече от една кутия с бисквити.
  Феър споделя, че много хора ядат и когато не са гладни. Това е груба грешка, тъй като по този начин задръствате организма и той не може да преработи веществата навреме. Това рефлектира върху фигурата и добавя килограми към нея.
 2. Яжте сезонна продукция
  Един от най-добрите начини да намалите лошата храна в диетата си е да я замените с пресни алтернативи, богати на хранителни вещества. Плодовете и зеленчуците, характерни за лятото, трябва задължително да присъстват в чинията ви и да изпълват по-голямата ѝ част.
  Все пак, фокусирането върху растителни храни, не означава, че трябва да изключите месото. То обаче трябва да играе по-малка роля в менюто ви, тъй като може да създаде чувство на тежест и да причини неразположение.
 3. Разнообразете храната си
  Една от най-големите грешки, която хората правят, е да мислят, че здравословното хранене е скучно. Ако и вие спадате към тази графа, значи ви липсва разнообразие в чинията. Въпреки че не всеки има времето и уменията да бъде професионален готвач, използването на различни подправки и сосове може да превърне едно обикновено ястие в истински шедьовър. Джорджи Феър казва, че често получава вдъхновение за следващото си готвене, гледайки рецепти в социалните мрежи или интернет.
 4. Намерете време за лакомства
  След като започнете диета, богата на здравословни хранителни вещества, помислете за ден, в който да се насладите на вкусен сладолед или друго лятно изкушение. Според Феър, най-добрата диета съдържа 90% полезни храни и 10% неща, които харесвате, независимо от тяхната хранителна стойност и калории.
  Намирането на начин да включите тези лакомства в плана си и все още да постигате желаните резултати, е ключът към поддържането на здравословни навици и след лятото. „Не очакваме хората да бъдат машини. Помислете кои храни ви харесват най-много и намерете баланс, който работи за вас. Това отново се смята за здравословна диета“, казва Феър.
 5. Внимавайте с алкохола
  Лятото често е времето, в което много от нас се отпускат и залагат на студена бира или коктейли с приятели. И докато алкохолът се смята за враг номер едно на стегнатото тяло, едно-две питиета няма да навредят на резултатите ви. За да избегнете неуспехи, е важно да знаете как пиенето се вписва в цялостния ви начин на живот и да имате план за това удоволствие.
  Напитките с газирана вода, билкови инфузии или плодове, като сангрията, могат да бъдат по-малко алкохолни, но са чудесни ароматни възможности за лятото. Никой алкохол обаче не е нискокалоричен, така че е по-добре да ограничите количеството до една чаша, за да поддържате правилна диета.
  Това, което не трябва да забравяте, е да останете хидратирани, независимо дали пиете алкохол или не.
Print Friendly, PDF & Email