28.01.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Как армиите в Европа са губили войни заради ширещия се в тях разврат

Заразяването на армията на френския крал Чарлз III се разглежда като първият предвестник разпространяването на сифилиса на Стария континент
През 1494 г. френският крал Чарлз VIII започва голяма война срещу републиките на италианския полуостров, това е преломен момент в историята.
В рамките на месеци 50 000 войници от неговата армия бягат, но не в резултат на лоша тактика или липса на подготовка, а по-скоро от нещо невидимо с просто око.
Мистериозен микроб, незаписан в човешката история, се е разпространил в армията на Чарлз, убивайки много от хората му или оставяйки ги слаби и обезобразени. Тази болест, предавана по полов път, се разпространява в голяма част от Европа и в крайна сметка достига до Африка и Азия.

„Френската болест“

Разговорно наричана „френска болест“ от някои, „италианска болест“ от други и „християнска болест“ от арабите, ние я познаваме днес като сифилис, а нахлуването и заразяването на армията на Чарлз се разглежда като първият предвестник на тази сексуално предавана болест.
Полово предаваните болести са били недостатъчно докладвани в историята и популярната култура, но тяхното разпространение и последици изискват наблюдение. Например, в записите с данни на американската армия по време на Първата световна война, болестите, предавани по полов път, са втората най-често срещана причина за увреждане и отсъствие от служба, отговорни за близо седем милиона загубени живота и уволнението на повече от 10 000 мъже.

През Втората световна война заразените мъже били 43 на 1000

По време на Втората световна война инфекциите са били 43 на 1000 мъже. Изобретяването на пеницилина през 1943 г. значително спомага за намаляване на разпространението и заболеваемостта от гонорея и сифилис сред населението.
Въпреки че сифилисът не е толкова опустошителен, колкото бубонната чума, той има болезнени и отблъскващи симптоми.
Болестта започвала с генитални рани, появяващи се навсякъде, това било последвано от неприятни абсцеси и язви по тялото, придружени от силни болки. Средствата за защита включвали инжекция с живак и суфумигация, като много пациенти умирали от отравяне с живак – бавна и болезнена смърт като страничен ефект от погрешно лечение.
Картофи, домати, захар, тютюн са някои от нещата, които свързваме с така наречената Колумбийска борса или трансфера на идеи, стоки, болести и флорални и фаунистични видове между Новия свят и Стария свят. Намеква се за пътуването на Христофор Колумб от Европа през Атлантическия океан през 1492 г., за да стане първият европеец, стигнал до Америка.

Колумб и неговите прочути конкистадори

Една от по-малко известните и злощастни последици от тези пътувания на Колумб и неговите прословути конкистадори е разпространението на сифилис в Европа.
Тази болест, предавана по полов път, е страничен продукт от бруталното сексуално насилие и грабежите, извършени от конкистадорите върху местното население, което буквално е държано на мушка.
Позната характеристика на победоносните армии и групи през цялата история е била да подлагат жените на победеното население на невъобразимо брутално сексуално насилие и изнасилване и да поробват мъжкото население.
След като екипажът на Колумб несъзнателно се заразява със сифилис и го пренася обратно в Европа, той се разпространява като горски пожар за няколко месеца.
Сифилисът е бактериална инфекция, причинена от бактерията Treponema pallidum, чиято тежест и разпространение варира в четири етапа. Ако не се лекува, в крайна сметка може да увреди сърцето, мозъка, очите и костите и дори да бъде фатално!
„Сифилисът е бил основен убиец в Европа по време на Ренесанса“, казва Джордж Армелагос, скелетен биолог, който изучава сифилис от три десетилетия. „Разбирането на неговата еволюция е важно не само за биологията, но и за разбирането на социалната и политическата история. Може да се твърди, че сифилисът е един от най-важните ранни примери за глобализация и болест, а глобализацията остава важен фактор за възникващите болести.“

Първият докладван регистриран случай на сифилис е от 1495 г.

През 1495 г. в Европа е докладван първият регистриран случай на сифилис, въпреки че самото му име ще бъде измислено по-късно, през 1530 г. от италианския поет и лекар Джироламо Фракасторо. Между другото, това огнище било в Неапол, Италия по време на френска инвазия от армията на Карл VIII.
Войниците били предимно наемници – фламандци, гасконци, швейцарци, италианци и испанци – и били придружени от 800 последователи на лагера, включително готвачи, чистачи и проститутки.
След като си осигуряват победа, войниците започват дълъг празничен разврат. По-късно става ясно, че те са поразени от страшна болест.
Тогава разговорно е известно като „френската болест“ поради разпространението си от завръщащите се френски войски, които имат бактерията Treponema spirochetes в кръвта си. Много скоро в цяла Европа започва игра на обвинения, като всяка страна обвинява другата за венерическата болест.
По материали от vesti.bg

Print Friendly, PDF & Email