29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Какво се случва, ако ядете чесън всеки ден?


Има ли отрицателни ефекти върху тялото
Ако обичате чесъна, имате много причини да го хапвате всеки ден. Ежедневната консумация на чесън има някои здравословни ползи, особено през есента и зимата, когато ни е нужен по-добър имунитет срещу вирусни и други инфекции. Според проучване, цитирано от healthline.com, консумацията на чесън всеки ден може да осигури редица ползи за здравето. Една от най-съществените сред тях е подобряването на имунитета.
Тези свои качества чесънът дължи на антиоксидантите в състава си, преди всичко на съединенията, съдържащи сяра.
Чесънът има благоприятни свойства и за сърдечносъдовата система. Той може да подпомогне и стабилизирането на кръвната захар. Полезен е и в контрола на холестерола. Ежедневната консумация стимулира и мозъчната дейност, подобрявайки състоянието на нервната система.
В допълнение чесънът е нискокалоричен, което го прави чудесен за всяка диета за отслабване. За сметка на малкото калории той съдържа богат набор от витамини и минерали. Сред тях са сяра, фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, йод, хлор, витамините В, С, А, К. Богат източник е и на антиоксиданти.
Какви могат да са потенциалните странични ефекти от ежедневната консумация на чесън?
Чесънът е изключително здравословен и важен за функциите на редица органи и системи, но може да има потенциални странични ефекти, според Американския национален здравен институт. Сред рисковете за здравето и страничните ефекти са най-вече свързаните с храносмилателния тракт неразположения. Чесънът може да раздразни стомаха, да предизвика киселини, подуване, лош дъх. Възможно е и да се появи алергия към него, но в по-редки случаи. Реакциите в такива случаи се състоят в кожни обриви, астма, болки и спазми в коремната област.
Чесново мляко – за силен имунитет и здраво сърце
Чесънът съдържа активни вещества, които имат разреждащи кръвта свойства. Те се съдържат и в хранителните добавки с чесън. Ето защо е важно да обсъдите приема на подобни добавки с лекар, ако например ви предстои операция или интервенция. Трябва да се има предвид също, че активните съединения в чесъна могат да повлияят на приема на някои лекарства и добавки.
За да се радвате на всички здравословни ползи от чесъна е нужно да внимавате с количествата, които консумирате. Отрицателните ефекти от чесъна се проявяват най-често при консумация на големи количества от него всеки ден.
az-jenata.bg

Print Friendly, PDF & Email