16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Какво да очакваме от изборите в неделя? Отговорът е в избирателите

Четирима от Добрич, с постоянен адрес  в града, навършват 18 години на 4 април и са с право да упражнят своя глас в изборния ден – на 4 април, по данни от общината

Какво да очакваме от изборния ден, когато ще гласуваме за 240 народни представители в 45-ото Народно събрание, обаче, зависи от всеки един от нас. Всякакъв вид лов е забранен, оправданието „че ходим за гъби” не звучи правноподобно, защото гъби много нямало в момента, а и времето в неделя няма да предполага горски излети. Ние, избирателите, сме на ход – с необходимата отговорност, която можем да проявим, защото, заради коронавируса, огриничхиме домашните банкети и ходенето по заведения. Така че сме в пълно съзнание, както се казва.
Още повече, че в Добрич и региона още преди изборния ден вървят упорито слухове за купуване на гласове, но досега нито една партия или коалиция не е подала сигнал за такива действия в Районната избирателна комисия или в прокуратурата и полицията. А според проучване на Института за развитие на публичната среда около 1730 изборни секции в страната са застрашени от някаква форма на контролиран вот, като 888 от тях са в най-сериозен риск Изследването оценява възможните рискове от манипулации при гласуването, а данните за „изкривяването на електоралното поведение“ са на базата на последните три вота за Народно събрание – през 2013 г,. 2014 г. и 2017 г.  и стъпват на официални резултати от тях. Най-много секции, отговарящи на условията за „опасност“, има в район Хасково – 141. Следват районите Бургас – 134, Добрич и Шумен – с по 106. Най-малко са тези секции в районите Кюстендил – 6, Перник – 11 и Габрово – 13. И според доклада на държавния департамент на САЩ човешките права у нас са застрашени – от корозия на демокрацията, от безпардонност на управляващите, от корупция и т.н. Преди повече от сто години Алеко Константинов го е описал в „Бай Ганьо прави избори”. Затова ние – избирателите, сме на ход, но не с пешката, за да не ни матират после.

Социолозите са категорични, че изборните нагласи ще се променят до последния ден. Ще са важни и гласовете от чужбина, те не влизат в предварителните изследвания за нагласите. През лятото и есента имаше протестен вот, но не е ясно колко избиратели ще решат да отидат до урните в неделя. Около 10 процента от 30-те партии и коалиции, участващи в предизборната надпревара, са категорично под чертата, според социолизите. Тогава да мислим, докато вървим към избирателната си секция. Защото не теглим карта, а решаваме собствения си живот и този на децата и родителите ни. Няма време да се оправдаме пред себе си, че другите ще отидат да гласуват вместо всеки един от нас. Партиите, колоото и различни да програмите им, са единодушни за едно нещо – че разчитат на активността ни като избиратели, а това е проява на граждански дълг, който забравяме, докато говорим за правата си.
От 180 856 по предварителни списъци избирателите в област Добрич са паднали  с над 5000 и евентуални гласоподаватели 175 460 души.
Нараснали са избирателите в общините Добричка и Шабла. Общият брой на секциите  в областта е 376, а машинно гласуване ще се проведе в 247, които са с над 300 избиратели.
Заявления за гласуване от карантинирани са подадени от четири общини – Добрич, Добричка, Тервел и Балчик. На заседанието си в четвъртък вечерта РИК ще уточни броя на подвижните секции. В град Добрич в подвижна секция ще гласуват 43-ма поставени под карантина от 33 адреса.

Print Friendly, PDF & Email