16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Каварна отпразнува Лазаровден и Цветница с общоградско тържество

С песни, танци и пресъздаване на фолклорни обичаи, Каварна отбеляза Лазаровден и Цветница. Православните празници са химн на духа и вярата, но и на възраждащата се природа, пролетта, любовта и хармонията. Символ на трудолюбието, в очакване за раждане на изобилието.
Протойерей Павел Максимов благослови каварненци и гостите им.
В празничната програма се чуха стихове.
За здраве и плодородие, по отколешна традиция, седмица преди Великден, се изигра и народният танц „буенек“.
Детският народен хор „Шарено коланче“ и фолклорният танцов състав „Бизоне“ при Народно читалище „Съгласие 1890“ – Каварна, зарадва присъстващите с празнична програма. Изпълнен е и стар народен обичай – момински празник от шоплука.
По залък от празничните пити, които бяха принесени от девойки в национални носии, опитаха присъстващите.
По традиция до чешмата до Хамама се пресъздаде обичая „кумичене“. Той е последният лазарски обичай, който се изпълнява на Цветница от моми. С него в миналото девойките демонстрирали своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак. Според обичая момите пускат в река китка цветя, върбово клонче или малко хлебче. Девойката, чиито венец или хляб бъде понесен най-бързо, става кумица и се ползва с изключително уважение от връстничките си. На третия ден от Великден тя посреща в дома си останалите момичета и ги гощава с баница и червени яйца.
В празничния ден на пешеходната зона в Каварна се проведе и фермерски пазар. В него участват производители от Добруджа със свои продукти. Първото издание на фермерския пазар в Каварна се посрещна с голям интерес от гражданите на общината.

Print Friendly, PDF & Email