04.07.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Каварна в паника заради коронавируса! Дебне ли заразата?

Вместо под карантина, част от учениците и педагозите, които спешно бяха прибрани от Италия предната нощ, обикалят из улиците и заведенията на градчето
Каварна е в паника заради опасността от коронавируса, след като днес призори ученици и педагози от Професионалната земеделска гимназия „Климент Арк. Тимирязев“ в Каварна се върнаха от Италия и вместо да стоят под карантина, се разхождат из града. Твърди се, че има деца с температура. Медицинските маски свършиха в аптеките. Според кмета Елена Балтаджиева, нощес всички родители и учители са поели ангажимент към зам.-здравен министър да спазват стриктно указанията по изолацията следващите 14 дни. Нито един инспектор на Районната здравна инспекция в Добрич не е посетил завърналите се от Милано малки и големи, въпреки изричните уверения на директорката д-р Светлана Ангелова. Мнозина са възмутени от нехайството на прибраните нощес с правителствения самолет от Италия, които днес буквално се подиграват с усилията на местната и държавна власт да не се допусне разпространението на смъртоносния грип у нас.
Това е накратко страховитата картина в Каварна днес към 17 часа.
Припомняме, че тази сутрин около 3 ч на Летище Варна кацна правителственият самолет, който докара 22 ученика и 4 преподаватели от Италия. Спасителният полет бе разпореден лично от премиера Бойко Борисов за каварненци, които са били на километри от огнището на коронавируса. В ербъса имаше лекари от ВВМА-София. Докато председателят на ОбС-Каварна, инж. Йордан Стоянов е посрещал пасажерите, за да ги откара до Каварна, кметът Елена Балтаджиева е била с родителите, за да ги успокоява. Според двамата сутринта всички са били в добро здраве и настроение.
Вместо да бъдат изолирани в неработещо отделение на МБАЛ-Каварна, където предварително и било отоплено и оборудвано за учениците и учителите, които трябва да останат под карантина 14 дни, шефката на РЗИ-Добрич, се разпоредила всички да си отидат по домовете. На апела пристигащите от заразения район на Италия да останат в болница на пълна общинска издръжка се възпротивили и родителите.
Още преди обед част от учениците и една от учителките били забелязани да се разхождат из Каварна, вместо да не излизат от домовете си. Педагожката дори реагирала бурно, че нямало кой да й заповяда къде и колко време да стои. Директорката на Професионалната земеделска гимназия „Климент Арк. Тимирязев“ в Каварна ехидно коментирала като пресилени разпоредените мерки за карантина.
Каварна е малко градче. В него почти всички се познават. Всички знаят кои пристигнаха от Италия. Когато ги виждаме по улицата, няма как да не се притесняваме за здравето и живота си, разказаха притеснени местни хора.


Нощес всички родители поеха ангажимент пред зам.-министър на здравеопазването да си държат децата вкъщи. Част от родителите обещаха и те самите да не излизат от домовете си.
В града обаче, хората са на друго мнение. От часове в аптеките няма нито една медицинска маска – за сега определяна като единствена бариера против смъртоносния вирус.
Нито един от инспекторите на РЗИ-Добрич, не е посетил по адреси изолираните деца и възрастни, за да установи има ли промяна в здравословното състояние на върналите се от Италия. Това е факт и към края на работния ден, въпреки обещанията от тази сутрин на директорката на РЗИ-Добрич.
Според ширещи се из Каварна слухове две от децата са с температура. Факт, който на този етап няма кой официално да потвърди или отрече.
На практика ние нямаме система да следим дали всички спазват обещанието си и изпълняват мерките по карантината. За нас е много важно на този етап да не се всява паника в града, коментира кметът Елена Балтаджиева.

Поведението на част от децата и преподавателите е буквална подигравка с всички усилия и взети извънредни мерки от страна на държавата в лицето на премиера Бойко Борисов и на местната власт, да не се допусне заразата. Всички знаем много добре, че групата трябваше да лети от Милано за Варна на 3 март. Ако още веднъж ми звъннат, за да ми съобщят за някой, който трябва да е под карантина, а е по улиците на града, ще се предприемат принудителни мерки да бъде затворен в дома си, коментира председателят на ОбС-Каварна, инж. Йордан Стоянов.
Толкова усилия се хвърлиха от всички. Цялата държава беше мобилизирана, за да бъдат върнати ученици и учители от Италия. Днес същите се държат безобразно неуважително и към държавата, общината и към живота на околните, са най-честите коментари в социалната мрежа.
Във Виена, там, където живея от години, потенциално заразените с коронавирус задължително се изолират в болница. Всеки е настанен в самостоятелна стая, за да не предава евентуалната зараза на други. Кой ще ни гарантира, че върнатите от огнището на коронавирус в Италия си стоят по домовете, както и членовете на семействата им, коментира каварненец.

Print Friendly, PDF & Email