18.04.2024

Кабинет за ваксинация срещу човешкия папилома вирус отваря

Кабинет за ваксинация срещу човешкия папилома вирус (HPV) ще бъде открит в Диагностично-консултативния блок на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков“ – Варна, съобщиха днес от лечебното заведение. Кабинетът ще бъде първият в Североизточна България и ще работи с предварително записване. Според съществуващата нормативна уредба, момичетата от 9 до 13 години се ваксинират безплатно. За останалите ваксината не се покрива от здравната каса.
Условието за поставяне на ваксина е момичетата да не са имали полов контакт. Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) такава може да бъде поставяна и на момчетата. Аргументът е, че вече има доказателства, че няколко типа от човешкия папилома вирус са свързани пряко с развитието на различни видове рак при мъжете – на пениса, на ануса, на гърлото.
От болницата планират кабинетът за ваксинация да работи активно с личните лекари и педиатрите, за да бъдат родителите на момичетата и момчетата максимално добре информирани за рисковете от зараза с човешкия папилома вирус и възможностите за защита. Веднъж месечно ще бъдат организирани и безплатни беседи по тази тема.
От лечебното заведение допълват, че според глобалната стратегия на СЗО за борба с рака на маточната шийка до 2025 г. всички европейски планове за борба с рака на държавите трябва да включват действия за постигане на минимална цел за скрининг от 70 процента. До 2030 г. 90 на сто от момичетата трябва да бъдат ваксинирани до 15-годишна възраст, а 70 процента от жените – да бъдат подложени на скрининг с подходящ високопрецизен тест на 35 и 45-годишна възраст.

Print Friendly, PDF & Email