17.01.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

И петият вот на недоверие не успя

За свалянето на властта бяха 102 депутати. 124 бяха против, 11 гласуваха „въздържал се“

237 народни представители гласуваха внесения вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов. Самият премиерът не дойде, защото все още пътувал. Парламентарният шеф – Цвета Караянчева, съобщи, че той имал огромно желание да присъства в Народното събрание.
Веднага след обявяването на резултатите от гласуването, БСП напуснаха залата с викове „Оставка!“.
Това беше последната възможност на опозицията да свали правителството с вот на недоверие. Според правилника следващите месеци до провеждането на редовни избори опозицията, включително БСП, няма право да внася вот на недоверие.
Дали този вот на недоверие, беше последната капка, която ще накара да прелее чашата на търпението на протестиращите, предстои да наблюдаваме.
Демонстрацията на недоволство от страна на БСП, и излизането им от пленарна зала доказва, че те твърдо застават зад протестиращите.
Реакцията в социалната мрежа непоследствено след отхвърлянето на вота, е решимост за още по-обединени протести. Твърде вероятно е в този случай решението на мнозинството от родни депутати да доведе до още по-голямо упорство от страна на протестиращите.
Мнозина анализатори смятат, че ГЕРБ се държат като удавник за сламка, за да довършат мандата си до край. Най-малкото, за да последва третото правителство на Бойко Борисов участта на първите две – предсрочно прекратяване на мандата.
В суетата си овластените може и да са забравили националния девиз.
За тези които не го знаят или са го забравили ще го напишем с големи букви:

„СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА“.


Точно този девиз вече е „иззет“ от протестиращите, които под думите му са на площадите! Там са младите! Но, ако някой си мисли, че възрастните – пенсионерите, в по-голямата си част не са съпричастни към протестите, бърка. Волята им може да не се вижда на площадите, но се чува.
Втора седмица народът иска да бъде чут.
Само един човек стои като император Цезар – с лаврово венче, на върха на пирамидата. Той не иска да участва в гладиаторските битки. Вероятно, защото знае, че тълпата може да помете всичко.
„Хляб и зрелища“- тази фраза ни напомня как в древен Рим, се е решавала политиката – подозрително напомняща на ситуацията у нас сега.
Цезар Борисов – обграден от копои, наблюдаващ от прозорците на МС на арената, вече „донесе пари“ за комат хляб.
Така ще е докато дойде времето за „Кралят е мъртъв! Да живее кралят!“ В историята този цикъл вече се е повтарял.

Мартин Иванов

Print Friendly, PDF & Email