23.07.2024

Иран удари с балистични ракети цели в Ирак и Сирия в своя защита

Иран обяви, че е изстрелял балистични ракети по цели в Ирак и Сирия в „защита на своята държавна неприкосновеност и сигурност, както и в рамките на борбата с тероризма“, предаде Ройтерс.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) каза, че е атакувал „шпионските щабове на Израел“ в полуавтономния иракски регион Кюрдистан късно в понеделник, освен че са нанесени удари по джихадитската групировка „Ислямска държава“ в Сирия.

Ирак е извикал иранския шарже д’афер в Багдад, за да заяви протеста си срещу нападенията в Иракски Кюрдистан, гласи информация на иракската държавна агенция (НИНА).

Говорителят на министерството на външните работи на Иран Насер Канаани заяви, че Техеран зачита неприкосновеността и териториалната цялост на другите държави, но в същото време се възползва от своето „основателно и законово право да възпира заплахите за националната сигурност“.

„След като врагът си направи погрешни сметки, насочвайки се към Ислямската ни република, Иран отговори с високите си разузнавателни способности, осъществявайки точна и целенасочена операция срещу щабквартирите на виновниците“, добави Канаани.

Print Friendly, PDF & Email