29.09.2023

Иран се вдигна на протест заради смъртта на жена убита, защото носела неправилно хиджаб

Протестите в Иран се разпространяват заради смъртта на Махса Амини. Група за защита на правата на човека съобщи, че през нощта са били убити още двама протестиращи, с което броят на жертвите нарасна на шест.
БГНЕС припомня, че в петък иранските власти задържаха 22-годишната Амини, защото е носела своят хиджаб по „неподходящ“ начин. Жената почина в ареста, което разгневи обществото.
Активисти заявиха, че жената е получила смъртоносен удар в главата. Това твърдение, което бе отречено от официалните лица в ислямската република. Те заявиха, че са започнали разследване.
Някои протестиращи демонстративно свалят хиджабите си и ги изгарят в огньове или символично отрязват косите си. Това показват видеоматериали, разпространени в социалните медии, предаде АФП.
Протестите са се разпространили в 15 града. Държавните медии съобщиха, че полицията е използвала сълзотворен газ и е извършила арести. Тълпите са били с размери до 1000 души.
Демонстрантите са хвърляли камъни по служителите на реда, подпалвали са полицейски автомобили, кофи за боклук и са скандирали антиправителствени лозунги, съобщи официалната информационна агенция IRNA.
Нощни митинги се проведоха в Техеран и други градове. Някои от тях са: Машхад в североизточната част на страната, Табриз в северозападната част, Рашт в северната част на страната, Исфахан в центъра и Шираз в южната част на страната, съобщи IRNA.
„Смърт на диктатора“ и „Жена, живот, свобода“ – това се чуваше да крещят протестиращите във видеоматериали, които се разпространиха извън Иран.
Смъртта на Амини и отговорът на Иран на протестите предизвикаха осъждане от страна на ООН, САЩ, Франция и други държави.
Протестите са едни от най-сериозните в Иран от ноември 2019 г. насам. Тогава имаше размирици заради повишаването на цените на горивата.

Print Friendly, PDF & Email