04.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Интересни употреби на свинската мас

Свинската мас в миналото е била основна суровина за готвене. В модерните схващания тя често е заклеймявана заради съдържанието на наситени мазнини. Мненията са разнопосочни, тъй като в някои хранителни режими, като кето- и палеодиетата, маста е допустим за консумация продукт.
Свинската мас може да се използва и по различни от готвенето начини. Ето как да я употребявате в кухнята и извън нея.
За приготвяне на най-вкусните бисквити
Свинската мас е тайната за получаване на най-вкусни пайове, бисквити и маслени тестени изделия. От нашите баби знаем, че всичко става по-добре, когато е приготвено с мас. Течните готварски мазнини и маслото трудно могат да заместят нейните качества.
За печене на зеленчуци
Ако опитате да печете зеленчуците си с мас вероятно няма да поискате да готвите с друга мазнина повече. Текстурата и вкусът им са съвсем различни от приготвянето им с други видове мазнина. Ако следвате кето- или палеорежим на хранене, опитайте да използвате свинска мас за приготвяне на своите ястия и ще усетите разликата.
За приготвяне на пуканки
Поради високата си точка на топене свинската мас не изгаря толкова лесно, колкото растителните масла. Това означава, че можете да приготвите най-страхотните пуканки, с които да зарадвате семейството и близките си. Вкусът им ще бъде неотразим.
За намазване на тигани и тави
Свинската мас е страхотно средство да намажете тавите и съдовете за печене и пържене, така че нищо да не залепва в тях. Маста се размазва много по-лесно от маслото и придава фантастичен вкус на ястията и печивата.
За направа на сапун
С домашна свинска мас можете да си направите чудесни сапуни по старомоден начин. Ако обичате да се занимавате с това ще ви допадне да се заиграете с етеричните масла, които можете да добавите към домашния си сапун, както и други благоуханни и полезни съставки.
За направа на свещи
Любителите на „направи си сам“ често използват свинска мас за приготвяне на свещи с разнообразни аромати. Ако се притеснявате, че домът ви ще мирише на сланина, ако използвате мас, грешите. С подходящите добавки, етерични масла и ухания миризмата на мас не се усеща.
Като хидратиращ продукт
Маста се използва от векове в традиционната народна медицина вместо крем. Тя има хидратиращи свойства. Богата е на наситени мазнини, които проникват в кожата и я подхранват. Ефикасна е дори за заличаване на белези и стрии.
Срещу напукани устни
Свинската мас е натурален продукт, който може да се прилага директно и върху устните. Ако не искате да използвате готови балсами за устни, в които има най-различни примеси, невинаги полезни, прилагайте мас върху устните. Маста ги подхранва, хидратира и уплътнява.
За полиране на кожа
Кожените мебели и изделия могат да се полират много добре с помощта на мас. Тя е подходяща и за поддържане на дърво. Използвайте памучна кърпа, за да втриете малко количество мас в кожените или дървените ви мебели и пособия. Така ще ги предпазите от щети.
az-jenata.bg

Print Friendly, PDF & Email