24.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Инж. Тодор Гикински, изп. директор на ВиК Добрич: Ще върнем доверието на клиентите в дружеството

Нормализирахме водоподаването в затихващи селца на Добруджа, отчита ръководителят

Едно от малкото ВиК дружества в България, което показва положителни резултати в последната година, е това в Добрич.

В интервю пред медийна компания Добруджанска трибуна, инж. Тодор Гикински разкри интересни факти за работата си.

Изпълнителният директор на „Водоснабдяване и Канализация“ е факторът, който предвижва дружеството от последното място в класацията на горе по стълбицата, като полага неимоверни усилия не само да намали цената на водата, а и да сведе до минимум загубите по водопреносната мрежа.

ДТ: Бихте ли се представили на читателите, които не Ви познават?

Т.Г.: -Казвам се Тодор Гикински, и съм изпълнителен директор на ВиК – Добрич от три години и три месеца.

ДТ: -В какво положение заварихте дружеството, когато встъпихте в длъжност?

Т.Г.: – Първо искам да кажа, че аз бях помолен да поема управлението на Добричкото дружество, тъй като имам опит в сферата и познанствата ми в този отрасъл, само могат да бъдат полезни както за обществото, така и за самото ВиК.

Знаех ,че ситуацията тук е тежка, но не си представях плачевното състояние, до което бе доведено дружеството.

Оказа се, че никой не работи или по точно, никой не работи в полза на ВиК Добрич. Юристите, охрана, адвокати, консултанти и прочие са подписвали договори на цени, които са нереални не само за отрасъла, а и за страната.

Открих договори и фактури със строителни фирми, които не бяха изпълнени. Огромни задължения, към Басейнова дирекция, ЕРП-Север и други. Безхаберно харчене на пари от дружеството за консумативи и стоки, които стоят по складовете на дружеството, и ще има за сто години напред.

С оглед на документацията, която прегледах мога да заявя, че ВиК Добрич е източвано целенасочено и не еднократно.

Инкасаторите неотчитаха показанията на водомерите в счетоводството навреме, което водеше до повишаване на напрежението срещу нас от страна на населението. Това е една малка капка в морето, което разкрих след първия месец на управление.

Като филм на ужасите, но главния герой в него бях аз, а сюжетът – до болка познат.

ДТ: Мислихте ли да се откажете след първия месец?

Т.Г.: – Ще излъжа ако кажа, че не съм мислил. Още повече след като мои бивши колеги започнаха да плетат интриги и да пробват да упражняват натиск върху решенията, които вземам. С няколко думи, всички си мислеха, че тази ситуация, в която заварвам предприятието ще остане така, както е била и преди мен. Всеки ще налага мнение, с което трябва да се съобразявам. Аз ще си мълча, за да могат да си правят незаконосъобразните неща, във вреда единствено на дружеството.

ДТ: Какво предприехте, за да прекратите тази порочна практика?

Т.Г.: – Прекратих много от договорите, които бяха сключени от предното ръководство и са неизгодни. Визирам договорите на външни юристи сложени на така наречената „хранилка“, за да защитават интересите на фирмата ни, а в много от случаите те са работели срещу нея. Показателен е фактът, че нямаше нито едно дело, което да е спечелено от наша страна. Не веднъж сме констатирали кражби от водопреносната мрежа, а накрая след делата, които сме водили наказани за деянията няма.

Наложи се смяната на много голяма част от началниците по райони, и това не се хареса както на самите тях, така и на голяма част от подчинените им. Видимо резултатите им бяха плачевни и това доведе до освобождаването им от постовете, които заемат.

На тяхно място заработиха по-млади хора с различно мислене от предходните, и това не е само по ръководните места във ВиК, но и в изпълнителните структури.

Мисля, че това дава положителни резултати вече, и ще допринесе за възраждането на дружеството и възобновяване на доверието на клиентите ни.

ДТ: До тук ,в горе изложеното, разбрахме как сте спрели порочните практики в дружеството. Какво постигнахте през тази календарна година, и какво предстои да се случи в дружеството през следващата?

Т.Г: – Ако трябва да се изкаже всичко, което е направено, няма да ни стигне едно интервю. Разбира се ,не крия постиженията си, особено когато резултатите са налице. Още повече, срещам одобрението на ръководството, подчинените си и клиентите.

За последната година мисля че най-значимото, което направихме е понижаването цената на водата. Както знаят всички в нашия регион до преди година се плащаше една от най-скъпите води за кубичен метър.

Също така осигурихме постоянното водоподаване в малки, дори бих нарекъл затихващи селца в Добруджа.

Това го постигнахме, благодарение на не един фактор. Стриктно следим за бързото изпълнение на всички ремонти в региона, и подновяването на амортизираната водопреносна мрежа. Старата техника която се ползваше в продължение на десетилетия, малко по малко заменяме с нова, която да отговаря както на изискванията, така и на нуждите на дружеството.

На много хора не им е известен фактът, че цената която се определя на водата е в следствие и на еленергията, която се изразходва в станциите за наличните помпи. Една част от поевтиняването, за което говорим в момента се дължи на икономията на електроенергия. Успяхме да смъкнем консумираната електроегергия до 45%, от това което сме заявили.

Включили сме алтернативни водоизточници, които са по евтини от тези, които се използваха до момента.

Това намаляване на разходите дава възможност на дружеството не само да намали цените на потребителите, а и да си вземе глътка въздух и да започне редовно да си плаща задълженията натрупани с години.

Благодарение на това, можем да кажем, че добричкото ВиК в момента е на едно нормално ниво, макар че не сме реализирали все още 100% от целите, които сме си поставили.

До преди година, година и половина аварийният сектор, който работеше на цялата територия на нашето дружество, беше по неефективен. В момента имаме екипи, работещи по 24 часа в денонощието, без да се съобразяват с почивни дни.

ДТ: След създаването и заработването на Държавен воден холдинг, какво се промени за дружеството?

Т.Г: – Холдингът заработи на пълни обороти, което е видимо не само при ВиК Добрич. Първата цел е да се стабилизират финансово дружествата.

Това стана възможно благодарение на кредита от страна на холдинга, който е с много по ниска лихва, за да се покрият задълженията към ЕНЕРГО ПРО.

ДТ: Вижда се, че реновирате сградата на дружеството. Какво наложи извършване на ремонт?

Т.Г.: – Условията, в които работеха всички служители в сградата, бяха плачевни. По скоро, в момента създаваме нормална среда за работа на всички.

Не е много това, което правим на този етап. Подмяната на дограмата беше наложителна, тъй като остарялата не е ефективна. Смяната на прозорци и дограма ще доведе до понижаване на консумираната електроенергия и смятам това за належащо. По коридорите се правят частични, козметични ремонти на мазилка, и ще се боядиса основно.

ДТ: За финал на разговора ни, какво бихте пожелал на себе Си и колегите ви за следващата година?

Т.Г.: Най-вече да сме живи и здрави!

Светът и България са поставени в ситуация, която трябва да преодолеем заедно. Надявам се по-скоро да се намери изход от пандемията, и да се върнем към нормалния начин на живот. Това ще доведе до много по-добри резултати както в личен така и в служебен план.

Print Friendly, PDF & Email