07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Именуваха астероид на шуменския революционер Панайот Волов

В регистрите на Международният астрономически институт /IAU/ и NASA астероидът 445308 (2010 ЕТ20) вече е записан под името VOLOV.
Сертификатът е пристигнал точно на 26 май – датата на отбелязването на 146 години от гибелта на шуменския апостол на Априлското въстание, съобщиха от къща музей “Панайот Волов”.
Заявката за именуване на небесно тяло е била подадена преди 2 години, като през този период е извършено проучване за заслугите на шуменския герой за световната и българска история.
“Продължителната процедура започна по инициатива на „Българско звездно общество”, представители на шуменската общественост, на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, къща-музей „Панайот Волов” и граждани. Тя стартира в началото на 2020 година по повод отбелязването на 170-годишнината от рождението на апостолa. Двигателят на тази идея е Иван Богданов – ръководител на Обсерватория „Звездно общество” IAU – A79, който е възпитаник на бившето Висше военно училище в Шумен“, обясни уредникът на къщата музей д-р Милена Георгиева.
Астероидът е открит през 2010 г. от Филип Фратев – ръководител на обсерватория “Звездно общество”.
Основните параметри на астероида “Волов” са следните: голяма полуос на орбитата на астероида в астрономически единици – 2.347; сидеричен период на обиколка около Слънцето в земни години – 3.60; абсолютна звездна величина – 17.65.
В списъка на астероидите с български имена са включени общо 42, като сред тях са “Шумен” и “Плиска”. В космоса летят също “Аспарух”, “Симеон”, “Хилендарски”, “Христо Ботев”, “Борис-Михаил” и “Раковски”.
От откритите досега 1 150 591 астероида, 607 011 имат постоянни номера, а 22 891 са именувани.

Print Friendly, PDF & Email