22.02.2024

Има готовност за обявяване на грипна епидемия в Добричка област

„Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания към директора на Регоналната здравна инспекция /РЗИ/-Добрич, следи всеки ден епидемиологичната обстановка в Добричка област и е готов във всеки момент да обяви грипна епидемия, ако се налага”, каза директорът на здравната инспекция д-р Светла Ангелова.”Заболяемостта расте, най-вече във възрастовите групи от 15 години нагоре.Тя се увеличава плавно, няма драстични скокове.Вероятно ще изчакаме още малко. От болничните заведения, спешните центрове, специализирани и педиатрични практики, общопрактикуващи лекари казват, че няма натиск към здравната система”, добави д-р Ангелова.
От общо изпратени 25 проби за вирусологична диагностика в Националния център за заразни и паразитни болести, 4 са положителни за грипен вирус, сочи справката на щаба към 13 януари.. По данни от сентинелно наблюдаваните лечебни заведения заболяемостта се повишава, но към момента не е достигнала епидемични стойности.Заболяемостта в детската (0-4 г.) и ученическата (5-14 г.) възрасти също е в предепидемични стойности. Медицинските специалисти от лечебните заведения не докладват за повишено търсене на медицинска помощ и натиск върху здравната система. За периода 6-12 януари са регистрирани общо 202 случая на заразни заболявания, от които:174 случая на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ). Общата заболяемост в Добричка област от грип и ОРЗ за областта е 219,52 %оо на 10000 души.Вчера имаше отново заседание на областния оперативен щаб, но до редакционното приключване на броя на сайта на РЗИ-Добрич, нямаше съобщение за обявявяване на грипна епидемия в Добричка област.
Областите в страната, в които към момента е обявена грипна епидемия, са шест Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари),и Пловдив (за периода 19-30 януари).
ДТ

Print Friendly, PDF & Email